avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sancțiuni nedeclarare venituri la ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sancțiuni nedeclarare venituri la ANAF

Bună ziua!
Cu deosebit respect, vă rog să mă lămuriți cu privire la urmatoarea situație de fapt:
În perioada pandemiei soțul meu a rămas fără loc de muncă și la rugămintea unui vecin care se ocupă cu comerțul de animale, a acceptat ca acesta ( vecinul) să primească prețul animalelor în contul soțului meu ( care avea card) deoarece vecinul nu avea cont și card.
De curând soțul meu a primit înștiințare de la ANAF că are de plătit 45 000 de lei (taxe, impozite pe sumele virate în cont, sume care erau retrase din cont imediat după depunere și date vecinului).
Am mers la ANAF ,am spus ca banii i-a incasat vecinului, a mers și vecinul și a declarat adevărul, însă nu i-a interesat.
Pentru că nu avem această sumă ne-au zis că putem esalona plata cu condiția sa aducem o garanție ( acte de casa, teren).
Noi am construit o căsuță pe terenul dat de Primărie (teren dat nouă în folosință, pe durata existenței construcției și pe care a zis că ne va face acte de proprietate după 20 de ani).
Pentru casă avem autorizație de construire și proces verbal de recepție a lucrării, însă nu avem un act de proprietate.
În condițiile în care vecinul ne duce cu vorba că plătește, noi ce putem păți?

1,Ne poate lua casa ( executare silită) dacă nu avem acte de proprietate pe teren ci doar de folosință, respectiv autorizație de construire pe numele soțului?

2.Poate soțul să ajungă la pușcărie?
Noi ne-am hotărât să plătim câte 1000 de lei lunar, însă ne-au spus că în lipsa unei esalonari oficiale (cu garanție), datoria crește ( penalizări si dobânzi de peste 10 000 de lei lunar).
Vă rog să ne ajutați cu un răspuns pentru că de 4 luni suntem intr-un mare stres .
Riscăm sa rămânem cu copii pe afară sau soțul să ajungă la închisoare?

Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati totusi sa faceti o conventie de plata esalonata lunar cu ANAF-ul si in paralel (la un notar!) un contract de imprumut cu vecinul in care acesta sa va dea aceleasi sume lunar ca in conventia cu ANAF-ul.
Mergeti in audienta la sefii de la ANAF si explicati situatia ca fetele de la ghisee....

Vedeti ca daca vecinul nu se tine de contract aveti maxim 3 ani sa il dati in judecata pentru recuperarea banilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Adevar2 a scris:

Bună ziua!
....... la rugămintea unui vecin care se ocupă cu comerțul de animale, a acceptat ca acesta ( vecinul) să primească prețul animalelor în contul soțului meu ( care avea card) deoarece vecinul nu avea cont și card.

Sotul dvs. a încasat doar banii în cont sau si tranzactiile cu animale s-au realizat în numele sotului dvs??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul fiscal stabileste care sunt categoriile de venituri dar nu există o prevedere legală care să stabilească ca toate sumele incasate in cont sunt considerate venituri. Trebuie analizat de la caz la caz. Poti incasa in cont împrumuturi de la PF, restituiri de împrumuturi sau sume datorate, avansuri pentru cumparaturi (iți trimite bunica bani sa-i cumperi un televizor), cadouri, donații - toate acestea nu sunt venituri și nu se supun impozitării. Când ANAF-ul îți face o astfel de bucurie și îți impune întreaga sumă, contești decizia de impunere și te duci la ei cu acte doveditoare. Dar să nu vă așteptați ca dna de la ghișeu să rezolve treaba asta.

Florian59 a scris:

Exact asta vroiam si eu sa intreb, exista vreo legea prin care o persoana fizica daca incaseaza anumite sume in contul personal de la terti trebuie sa plateasca taxe si impozite ?
Adevar2 a scris:

Care este temeiul legal potrivit căruia încasarea unor sume de la srl în contul propriu nu constituie venituri? Care este termenul de contestare a deciziei de impunere?
Mulțumesc!

Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
Komkao Consulting, Consultant protectia mediului
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vă ajung câte cuie v-ați bătut deja în talpă, mai vreți! Lăsați ce credeți dumneavoastră și ce vi se pare, mergeți la un avocat și faceți ce spune el.

- editare citat integral -
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Soțul meu i-a dat doar datele contului, nu știe cum s-au făcut tranzacțiile. La o oră,după ce intrau banii în cont îi retrăgea și i-i da vecinului.
Oricum de la ANAF a primit un inscris ( un fel de punct de vedere, apărare) pe care l - a completat și în care a declarat ceea ce s-a întâmplat în realitate și la care a anexat declarația vecinului ( ca el a luat banii și el a vândut animalele la abator) și copie de pe buletinul acestuia.
Bănuiesc că la o cercetare amănunțită se vor cere documentele de la aceste firme și vom proba ci martori că vecinul se ocupă cu astfel de activități (e de notorietate în zonă).
Mulțumesc pentru implicare!
M-aș duce la avocati, dar nu am bani ( e 5 mil consultația), de aceea am vrut să întreb comunitatea ( în speranța că se va găsi vreun jurist sa-mi spună dacă poate să ne execute casa sau dacă poate sotul sa ajungă la închisoare pentru niște bani de care nu am beneficiat noi).
Deja am făcut numeroase drumuri la ANAF ( la județ și local), la primar și peste tot pe unde am crezut că pot afla vreo soluție.
Soțul are și diabet și acum are o rana urâtă la degetele picioarelor și trebuie amputate.
Am nevoie de fiecare leu , nu mai am de unde și pentru consultații juridice( să scap de ceva ce nu am făcut).

Komkao Consulting a scris:

Adevar2 a scris:

Bună ziua!
....... la rugămintea unui vecin care se ocupă cu comerțul de animale, a acceptat ca acesta ( vecinul) să primească prețul animalelor în contul soțului meu ( care avea card) deoarece vecinul nu avea cont și card.

Sotul dvs. a încasat doar banii în cont sau si tranzactiile cu animale s-au realizat în numele sotului dvs??

Alte discuții în legătură

Poprire cont pentru datorii pisicaneagra77 pisicaneagra77 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: din 2004 pina in 2007 am lucrat ca PFA. in 2010, mi s-au calculat datorii catre CAS pentru contributii ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters369458 ContSters369458 Am de incasat de la un debitor suma de 5.000 euro prin sentinta definitiva. Acesta doreste sa imi plateasca suma in transe, modalitate cu care eu nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Pensie aimentara de la data introducerii cererii de divort eionela eionela Buna ziua In urma hotararii definitive de divort, s-a stabilit ca tatal sa plateasca\" 1/3 din venitul net realizat lunar incepand cu data introducerii ... (vezi toată discuția)