Mi s-a restructurat postul de munca si am fost dat in somaj.Conform contractului colectiv de munca dupa restructurare trebuia s-a mi se dea 3 salarii compensatorii.
mi s-a emis fluturs de plata cu toate cele 3 salarii dar mi s-a dat doar 1,celelalte urmind sa mi se dea lunar,ceea ce nu s-a intimplat.A trecut aproape 2 luni si nimic.Am itrebat la cotabilitatea fabricii si mi se da doar raspunsuri vagi precum; o sa primesti ,o sa ti se dea. sa.
CE AR TREBUI SA FAC?:(
Noi am fost concediati cu data de 16 iulie 2009 si s-au dat salarii compensatorii lunar, in numar de 6. Din ce moment se calculeaza cele 6 luni in care puteam sa cer aceste salarii? Data din care am fost concediati sau data cand s-a dat primul compensator?
Multumesc
Asa stiu si eu ca se pot cere in termen de 3 ani dar nu inteleg de se vorbeste aici de 6 luni . Salariile compensatorii nu intra in categoria drepturilor salariale? Sunt notiuni diferite? Am intrat in ceata, daca poate cineva sa ma lumineze.
1. Codul muncii precizeaza:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
2. "Salariul compensator", cum ii zicem noi, este o clauza prevazuta in CCM la diferite niveluri (unitate, ramura, national).
3. De altfel CCMUNN nu ii zice "salariu compensator". Art.78(1) spune: "...angajatorii vor acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar...".
4. Deci compensatia nu este salariu ci este echivalenta, ca valoare , cu acesta.
5. V-am spus aceste lucruri pentru ca stiu ca unii angajatori au castigat procese cu aceasta motivatie.
6. Dreptul la actiune decurge din momentul concedierii, cand se naste si dreptul de a primi aceasta compensare.
din coroborarea art.11, art. 238 codul muncii rezulta ca toate clauzele c.c.m. revin c.i.m. de la momentul obligativitatii platii astfel ca salariul lunar ce poarta denumirea de compensatie este un drept salarial si pentru ca, de exemplu, acesta nu se poate cere in termen de 6 luni de la nasterea dreptului de actiune cu privire la neexecutarea c.c.m. .... momentan c.c.m.u.n. este in vigoare de la data de 20.12.2006 prin urmare termen prescriptie 3 ani !