avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare ...

Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare și am sustras dintr un mega image 2 salamuri și 2 cașcavaluri, am ieșit cu ele..după câteva zile a venit un băiat de la magazin și mi a dat sa vorbesc cu sefu lui de magazin și mi a spus ca știe ce am făcut și ca are filmare cu mine când am luat mezelurile și dacă nu vin cu 500 de lei merge la poliție, am încercat sa vorbesc cu el și sa ii spun ca merg sa plătesc cele furate care au o valoare de maxim 100 de lei..pe ce motiv îmi cere sa vin cu 500 de lei când prejudiciul e 100?e foarte arogant și nu ma pot înțelege cu el
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 16:22, 19 Septembrie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să te lași șantajat și extorcat nu înseamnă să scapi de belea, ci să devii victima unei alte infracțiuni. Da, și infractorii pot deveni victime ale infracțiunilor.

Și apropo de scăpatul de belea, hai să fim serioși că pentru un prejudiciu de maxim 100 de lei o să se complice justiția cu un proces care costă mult mai mult. Mai ales dacă autorul e la prima faptă și are cazierul judiciar curat. Chestiunea se va rezolva administrativ, cu un cost pentru delincvent mai mic decât se încearcă acum a se scoate de la el prin șantaj.

nicunicolae10 a scris:

Ma bucur ca nu esti avocatul meu.Asta este dupa parerea ta un sfat de urmat?El are sansa sa scape de belea si tu zici ca-i mai bine daca face plangere penala?Care este castigul?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca ai furat 1 leu sau 1 mlion de euro tot fapta penala este.Mai departe si daca scapi cu amenda tot te costa mai mult de 500 lei.Daca mai iti iei si avocat iesi si mai scump..Ce sa inteleg ,ca daca fur de 5 lei din 100 de magazine,raman nepedepsit?Furtul conform legii se pedepseste.Banuiesc ca daca te-ai dus hotarat la magazin sa furi e fapta cu premeditare si nu ai cum sa scapi decat cu pedeapsa cu suspendare.
Bănuiții greșit, suspendarea se acordă și pentru fapte săvârșite cu intenție. De asemenea, pentru ca o faptă să constituie infracțiune se cer îndeplinite o serie de condiții, gradul de pericol social fiind unul dintre ele. Deci da, în cazul furtului, contează dacă s-au furat 5 lei sau un milion de euro. Pentru un prejudiciu de 5 lei și o faptă săvârșită fără violență de o persoană aflată la prima infracțiune, deci cu grad de pericol social mic, nu va fi instrumentat un dosar penal, care presupune că statul trebuie să-și asume costuri mult mai mari, sau dacă va fi instrumentat, pedeapsa va fi cu suspendare. Fie și din motivul practic că avem închisori insuficiente și aglomerate, așa că nu le umpli cu toți găinarii. Dar cel mai sigur toată tevatura s-ar termina cu o amendă administrativă.

Asta dacă magazinul/firma de pază chiar ar face plângere penală. Faptul că se încearcă un șantaj în loc să fi fost deja anunțată poliția e semnul cel mai clar că, dacă hoțul nu cedează, o vor trece la pierderi și cel mult vor circula în rețea poza individului ca celelalte magazine ale lor să fie avertizate. Oricum nu stă ditamai retailerul în ăia 100 de lei pentru câteva produse de mezelărie.

nicunicolae10 a scris:

Ca ai furat 1 leu sau 1 mlion de euro tot fapta penala este.Mai departe si daca scapi cu amenda tot te costa mai mult de 500 lei.Daca mai iti iei si avocat iesi si mai scump..Ce sa inteleg ,ca daca fur de 5 lei din 100 de magazine,raman nepedepsit?Furtul conform legii se pedepseste.Banuiesc ca daca te-ai dus hotarat la magazin sa furi e fapta cu premeditare si nu ai cum sa scapi decat cu pedeapsa cu suspendare.

Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
Alexandru Surcel, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In noul Cod Penal s-a renuntat la pericolul social ca trasatura generala a infractiunii, deci de vreo 9 ani, tot de atunci, nu se mai dispune nici amenda administrativa.
In cazul de față, fapta este infractiune, dar este posibil ca procurorul sa renunţe la urmărirea penală (art. 318 c.p.p.) daca constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
Ok.Am aruncat o privire prin art.318.Procurorul poate sa renunte la urmarirea penala daca se indeplinesc una sau mai multe cerinte: repararea pagubei,scuze publice,munca in folosul comunitatii etc.Acum si magazinul are dreptul sa ceara continuarea urmaririi penale."Zilnic de la noi din magazin se sustrage marfa in valoare de X ron.Vrem sa fie dat un exemplu pentru incetarea acestor practici si de aceea cerem continuarea urmaririi penale".Si un judecator ramane ssa decida.Sau ,cred eu mai bine,platesti 500 ron =100 lei marfa si 400 prostia si stai linistit.

Alte discuții în legătură

Furt din hypermarket valoare foarte mica (17 si 15 lei), posibilitate intocmire dosar penal so_sick so_sick Buna ziua! Acum 3 saptamani am fost in carrefour impreuna cu o colega, si ne a trecut un gand prostesc. Eu am luat o crema in valoare de 17 lei si ea un fard ... (vezi toată discuția)
Mi- e rusine !sunt bulversat! coosminn coosminn :">:">:-/saptamana trecuta am furat din carrfor produse in valoare de 60 lei,m au prins si le am platit ,apoi mi au scris datele de pe buletin pe un formular ... (vezi toată discuția)
Furt - se poate retrage plangerea? bibanel433 bibanel433 Buna ziua, imi cer mii de scuze daca nu am postat unde trebuie dar am remarcat site-ul acesta cand cautam raspunsul la o intrebare: Se poate retrage plangerea ... (vezi toată discuția)