avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri ...

Buna ziua,daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri cu tatal meu doua imobile,tatal a decedat,intre timp mama s-a recasatorit,in caz de deces actualul sot va avea drept la mostenire?Mama poate face testament cu bunurile ei,prin care sa imi revina mie mostenirea?
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2023
Fier20, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:25, 16 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ibn a scris:

@CHKA - citez: daca iti supravietuieste, sa plece din casnicie strict cu bunurile sale ? Raspunsul in conceptia mea ar fi: Nu cu bunurile sale ci cu 1/2 din bunurile comune, cam ca la partaj dupa divort. Bunurile proprii sa mearga doar la copii.


Păi, 1/2 din bunurile comune înseamnă exact bunurile sale.

Iar ceea ce propuneți dvs. a fost până-n 1944. Și s-a dovedit că nu e bine.

Vrei să nu te moștenească soțul supraviețuitor? Ai libertatea să mori sărac ori să mori bogat și singur! Există alegere pentru toate gusturile!

La divorț, fiecare pleacă cu ceea ce are (bunurile lui proprii și partea lui din bunurile comune).

La moarte, soțul supraviețuitor PĂSTREAZĂ ceea ce are = bunurile lui proprii și partea lui (1/2) din bunurile comune, și MOȘTENEȘTE o cotă parte (în speță 1/4) din ceea ce n-a putut să ia mortul la plecarea lui pe lumea ailaltă. (bunurile proprii ale mortului și partea mortului din bunurile comune). Atâta-i de simplu.

Nu înțeleg de ce dați vina pe stat. El il protejează (și) pe acela care are calitatea de soț supraviețuitor (și pe copii). Dar nu l-a făcut el soț supraviețuitor. Ci ingropatul, pe care nu l-a obligat statul nici să se căsătorească, nici să se recăsătorească.
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
@ibn , tocmai asta spuneam si eu , ar trebui sa plece - in opinia dvs. - STRICT cu bunurile ei , pentru ca 1/2 din bunurile comune au fost ALE EI din momentul cumpararii . Prin urmare , o sotie ( de exemplu ) ar avea de la decedatul sau sot ... maximum pozele , eventual doar cele in care apar impreuna , unde apare singur , e “ averea copiilor “ ... Minunat ... PS. Dar daca karma hotaraste ca primul decedat sa fie celalalt sot ? Oare ar mai gandi ca este corect sa nu mosteneasca nimic ? ca o poate face , poate renunta la mostenire ...
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)