avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare - munca in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare - munca in ture

Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni pana vineri cate 6 h pe zi, eu trebuie sa acord spor pt ore suplimentare pt saptamana in care s-a depasit nr de 40 ore sau cf CCM daca e vorba de munca in schimburi media orelor lucrate nu trebuie sa depaseasca 8 h/zi intr-o perioada de refirnta de 3 saptamani, cf art 10-alin 11?
Cel mai recent răspuns: UN Owen , utilizator 22:05, 3 Februarie 2010
Mie nu imi ies la socoteala 2 zile consecutive de repaos intre saptamanile 1 si 2, 3 si 4.
Mda, poate ai dreptate, eu ma gandeam ca salariatul primeste cele 20 ore libere platite in zilele in care face 6 ore pe zi (adica 2 h x 10 zile).

Dar daca am programul asa, e mai bine?
-sapt 1 si 3: 24 ore lucrate de luni pana miercuri (8h x 3 zile) si 16 ore lucrate sambata si duminica (8 h x 2 zile), joi si vineri libere
-sapt 2: 40 ore lucrate doar de luni pana vineri
Mi se pare mai ok, si atunci nu mai este vorba de ore suplimentare. Se fac 40 de ore saptamanal cu doua zile de repaus. Zilele lucrate de sambata si duminica in cazul asta nu sunt de ore suplimentare, ci pentru buna desfasurare a activitatii se acorda joi si vineri. Uite mai jos articolul din codul muncii:

Sectiunea a 2-a - Repausul saptamanal

ART. 132 - Definire

(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

(4) (modificat prin OUG 55/2006) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

Spor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru saptamanal kitisor kitisor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari: Ce inseamna 8 ore/zi , 40 ore/saptamana? Cum considerati saptamana de lucru? De ... (vezi toată discuția)