avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca sunt angajata ...

Buna ziua
In ce conditii primesc pensie de urmas? Daca sunt angajata cu CIM si cf contractului am un venit brut de 1650 lei, respectiv 1.039 lei net, pot primii 50% din pensia sotului decedat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 17:52, 2 Mai 2024
O explicatie ar putea fi - nu stiu daca acesta e cazul - faptul ca nu aveti dreptul la 6 luni de pensie , ci timp de 6 luni de la decesul sotului . Daca nu ati depus cerere de pensie imediat dupa deces , si, cum pensiile se acorda doar la cerere ... Nu ati pus o intrebare Casei de Pensii ?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2024
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, salariul nu trebuie sa depaseasca 35 % salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat , care pe anul 2024 este de 7.567 lei.

35% x 7567 = 2648 lei ... in speta, se pot cumula .
Cornel Vasile, Consilier juridic
Azi am aflat acest lucru, ca e sistata pensia iar eu intradevar am depus cererea pt pensie urmas pe 16.11.2023 iar sotul a decedat pe 21.10.2023. S ar putea sa aveți dreptate dar de ce nu s a facut revenirea la pensia de invaliditate, eu avand pensie de invaliditate cu drept de munca?
Multumesc mult!
lumifatu, utilizator
acest răspuns util
Pentru că benevol ați renunțat la pensia de boală (deci neobligată), și nici un drept nu se acordă (din nou) din oficiu, ci doar la cerere, și numai dacă aveți îndeplinite condițiile.
Din ce spuneți, în prezent nu mai aveți calitatea de pensionar, de nici un fel.

Dar de ce ați făcut gafa asta să renunțați la pensia personală, pentru doar numai 6 luni pensie de urmaș`?!

Oare n-ați auzit vorba din bătrâni, că pasărea din mână nu se dă pentru cioara de pe gard`!!
Dapix, utilizator
acest răspuns util
Pensia de boala mi se acorda in urma unei decizii medicale si sunt inca sub aceasta decizie medicala pana in iunie acest an cand ma voi prezenta din nou, ca in fiecare an, la Comisia Medicala. Si nu am renuntat la ea, a fost suspendata pe o perioada limitata de timp.
Dar vedeti dvs, sotul supravietuitor are dreptul la 6 luni de pensie de urmas, in cazul in care nu are varsta standard de pensionare, dar daca nu si cere in scris acest drept pe care il are legal, imediat dupa decesul sotului, i se scade din perioada in care are dreptul legal la pensie de urmas!!
As vrea sa va spun ca desi am solicitat in scris catre casa de pensii sa i se recalculeze pensia sotului deoarece muncise in ultimii 8 ani dinaintea decesului, nici pana azi acest lucru nu s a facut.
Marti, 30.04, am depus plangere penala împotriva casei de pensii sector 4 ptr ca de 5 luni nu am niciun raspuns, nici atat recalcularea pensiei!
Oricum, va multumesc mult pentru răspunsuri tuturor, m am mai linistit.
Ma voi lupta cu ei in continuare.., si sunt doar 6 luni de cand mi am pierdut ce am iubit mai mult pe lumea asta! E cumplit de greu.
lumifatu, utilizator

~ final discuție ~