avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Schimbare abuziva motor
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Schimbare abuziva motor

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta. Recent am avut nevoie de un service auto pentru inlocuirea curelei de distributie, care s-a rupt in afara Bucurestiului (la cca 300 km). Masina a ajuns, tractata, la un service care, dupa cum am aflat ulterior, nu era autorizat sa efectueze reparatii la motor. Dupa o saptamana, am ridicat masina din service; a mers ok o portiune, dupa care nu a mai functionat cum trebuie (motorul se opreste la relanti si porneste doar turat foarte mult). Ajungand cu greu si cu emotii la domiciliu, am dus-o la o unitate autorizata ITP, avand suspiciunea ca motorul a fost schimbat cu totul, si nu reparat, suspiciune care a fost confirmata. Seria de pe motor nu este aceeasi cu cea din cartea de identitate a vehiculului, desi este un motor cu un cod specific modelului si anului de fabricatie al masinii. Din pacate, nu am niciun document pentru reparatiile efectuate (factura, deviz), desi am solicitat, am doar discutiile cu administratorul service-ului pe whatsapp, cu fotografii din timpul reparatiei, inclusiv un bilet scris de mana cuprinzand piesele asa-zis schimbate/reparate si costul total al reparatiei. Ce pot face mai departe in aceasta situatie, intrucat inteleg ca nu voi putea face nimic cu masina (ITP-ul, cand acesta va expira, sau radiere, in cazul in care as renunta la ea). Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2024
tamarus, utilizator
Cel mai recent răspuns: tamarus , utilizator 13:45, 24 Iunie 2024
Bună ziua!
Nu pot să nu vă dojenesc pe dvs și pe alți posesori de autovehicule care preferă să meargă la service-uri de la colțul străzii, unde să poată negocia o manoperă și un cost mic al reparației, fără nici un fel de act, pe motivul ca, un service mare sau o reprezentanta auto ar avea costuri mai mari. Iată ca nu este așa! V-ați zgârcit la făină și acum vă scumpiți la tărâțe! Fără supărare, sper să vă fie învățătură de minte!
În ceea ce privește speța dvs, este puțin confuză. Spuneți ca ați dus mașina tractată în service doar pentru înlocuirea curelei de distribuție, dar se pare ca este vorba de o defecțiune cauzată de ruperea curelei, din moment ce motorul a necesitat reparații/inlocuire, corect? Fără acte, cazul dvs este cam subțire, cu mici șanse de reușită, chiar dacă aveți unele dovezi cum ca, mașina ar fi fost în acel service.
Vă sfătuiesc să luați legătura cu un avocat, căruia să îi explicați în detaliu ce s-a întâmplat și care vă poate sfătui ce să faceți mai departe. Puteți sesiza ANPC și ANAF, dar înainte aș merge la un avocat care să încerce o împăcare amiabilă prin transmiterea unor notificări.
Succes și numai de bine!
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns si pentru sfat.
Aveti dreptate, prostia se plateste si eu o platesc acum cu varf si indesat.
Tractarea a fost facuta de aceeasi persoana care detine si service-ul (incep sa cred ca se plimba cu platforma in speranta ca da peste naivi ca mine pe care ii pescuieste apoi pentru reparatii in atelierul sau).
Intr-adevar, eu asa am crezut, ca imi va inlocui kitul de distributie si gata, insa la o zi dupa ce s-a apucat de reparatie, persoana in cauza mi-a spus ca motorul a suferit daune si necesita inlocuirea unor supape si rectificarea chiuloasei. Nu a fost vorba nici un moment de inlocuirea cu totul a motorului. Cred ca ar fi trebuit sa imi ceara acordul pentru acest lucru. Suspiciunea mea a aparut in momentul in care, avand probleme cu masina la scurt timp dupa ce am plecat din service, mi s-a spus, neoficial, de catre oameni ai locului, ca persoana se ocupa cu asa ceva. In plus, cum am ajuns cu masina in Bucuresti, a vazut-o un prieten mecanic, care mi-a spus ca s-a umblat la niste piese la care, in mod normal, nu ar fi trebuit sa se umble.
Fapta fiind consumata, imi asum pierderea financiara, insa ma interesa sa stiu ce pot face pentru a fi in legalitate cu masina. Si, desigur, intentionez sa sesizez si ANPC (eventual si RAR), caci astfel de oameni 'de bine' n-ar trebui sa fie lasati sa insele in continuare, fara sa plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, marius g mă numesc din bârlad, o întrebare am și ... haschy76 haschy76 Buna ziua, Marius G mă numesc din Bârlad, o întrebare am și eu daca poate ajuta sau îndruma ce sa fac. Am apelat la un prieten ce lucrează ca ... (vezi toată discuția)
Probleme auto nekwow nekwow Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o sugestie la urmatoarea speta: In data de 14.01 mi s-a aprins un martor in bord pentru temperatura apei din ... (vezi toată discuția)
Service auto mi-a distrus masina ursulakee ursulakee Buna ziua, As dori sa stiu daca ma puteti ajuta intr-o problema. Inainte de Craciun am lasat masina, un Audi A6 la un service auto in Bucuresti ... (vezi toată discuția)