avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen introducere contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen introducere contestatie in anulare

Art. 319. - (1) Contestatia se introduce la instanta a carei hotarâre se ataca.
(2) .......Împotriva hotarârilor irevocabile care nu se aduc la îndeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunostinta de hotarâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotarârea a ramas irevocabila.
Daca contestatorul a luat cunostinta de hotarare in data de 16 aprilie 2009, iar contestatia a depus-o in data de 12 mai 2009, termenul in care se putea depune contestatie e 2 mai 2009 sau 16 aprilie 2010?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 09:19, 30 Aprilie 2012
E admisibila contestatia la contestatie, pentru motivul ca instanta a solutionat prima contestie in mod eronat?
Sau ce se mai poate face in speta de fata?
Da, dar sa fie bine intemeiata!
instanta a pronuntat bine. ca sa ma explic. dumneavoastra spuneti ca ati luat cunostinta de hotarare la data de 16 aprilie 2009. prin urmare data la care se implineste termenul este 4 mai 2009, socotind pe zile libere si considerand ca termenul se implineste sambata zi nelucratoare, se prelungeste pana in 4 mai. Asa ca da, ati introdus tardiv. faptul ca textul de lege spune nu mai tarziu de 1 an, este o dubla limitare, iar nu un beneficiu al dumneavostra. astfel, daca ati fi luat cunostinta de hotarare dupa un an nu o mai puteti ataca cu contestatie in anulare. in plus, daca ati avea un an la dispozitie din momentul in care s-a pronuntat ce rost ar mai avea alea 15 zile pe care le prevede legiuitorul? ori legiuitorul tocmai asta a incercat sa evite, prelungirea la infinit. asa ca a dat cele 2 termene. in termen de 1 an de la pronuntare si 15 zile din momentul in care ati luat cunostinta.
tdkappa13 a scris:

instanta a pronuntat bine. ca sa ma explic. dumneavoastra spuneti ca ati luat cunostinta de hotarare la data de 16 aprilie 2009. prin urmare data la care se implineste termenul este 4 mai 2009, socotind pe zile libere si considerand ca termenul se implineste sambata zi nelucratoare, se prelungeste pana in 4 mai. Asa ca da, ati introdus tardiv. faptul ca textul de lege spune nu mai tarziu de 1 an, este o dubla limitare, iar nu un beneficiu al dumneavostra. astfel, daca ati fi luat cunostinta de hotarare dupa un an nu o mai puteti ataca cu contestatie in anulare. in plus, daca ati avea un an la dispozitie din momentul in care s-a pronuntat ce rost ar mai avea alea 15 zile pe care le prevede legiuitorul? ori legiuitorul tocmai asta a incercat sa evite, prelungirea la infinit. asa ca a dat cele 2 termene. in termen de 1 an de la pronuntare si 15 zile din momentul in care ati luat cunostinta.

si atunci termenul "de un an de la data ramanerii irevocabile a hot" ce rost mai are?care este rolul lui?pentru ce a fost prevazut de lege??:O
Pentru ”avocatPetre”, utilizatorul ”tudorian și oricine mai citește acest topic:

Sunt și eu în situația de a depune o contestație în anulare, motiv pentru care caut de zor pe net, cum se face acest lucru.

Cred că răspunsurile date lui georgelgică sunt eronate. Contestația depusă pe data de 12 mai 2009 este întradevăr tardivă. Nu trebuia depusă în termen de un an, ci în 15 zile:

1. De la pronunțare în cazul deciziilor cu executare (popriri pe salarii, sechestru asigurator, scoaterea la licitație a unui bun pentru recuperarea unei creanțe de către o bancă, etc.)

2. De la luarea la cunoștință despre hotărâre, după ce aceasta a fost redactată și MOTIVATÃ în cazul proceselor care nu necesită punerea în executare (de ex. un proces de partaj judiciar cum ar fi în cazul meu)

Numai în cazul al doilea poate fi vorba de termenul de un an de la pronunțare, și se referă la termenul în care trebuie să mă duc la arhivă pentru a ridica o copie a hotărârii, după ce aceasta a fost redactată și motivată. Din ziua în care am ridicat o copie a acestei hotărâri, am termen 15 zile să fac Contestație în anulare.

Nu mă pot duce la arhivă peste 2 sau 5 ani să iau o copie a hotărârii, să constat o eroare materială și să înaintez în max. 15 zile după aceea o Contestație în anulare, pentru că în mod evident este prea târziu.

C.P.Civ. îmi dă timp să trec pe la instanță pentru a lua o copie, un an. După aceea în 15 zile să contest hotărârea dacă constat că există unul dintre motivele din art. 317 sau 318 C.P.Civ.

Cei doi repondenți l-au liniștit pe georgelgică, spunându-i că este în termen, dacă a contestat hotărârea în mai puțin de un an de la pronunțare. Nu cred că este așa.

Totuși, motivarea instanței, potrivit căreia dacă partea nemulțumită a fost prezentă la data judecării recursului, se consideră că a luat la cunoștință despre hotărâre, o consider forțată.

După cum se practică la noi, eu pot găsi soluția a doua zi la condică, sau pe portal.just.ro/, în nici un caz faptul că am fost prezent la ședința de judecată când a rămas dosarul în pronunțare, nu înseamnă că, implicit am luat la cunoștință de decizia instanței, așa cum am văzut că este motivată hotărârea lui georgel.

La fond sau la apel, termenul este de 15 zile de la comunicarea hotărârii, care vine prin poștă după două săptămâni sau 3 luni. De fiecare dată eu am știut soluția de a doua zi, dar puteam introduce o cale de atac numai după ce primeam hotărârea, și asta în maxim 15 zile.

În cazul meu, pot intui eroarea materială, întrucât soluția pronunțată este greșită, fiind în contradicție cu probe existente la dosarul cauzei. E vorba de soluția de împărțire a unui teren construibil în două loturi cu lățimea la stradă de 9,5m, care potrivit Certificatului de urbanism adus de mine la dosar, devin neconstruibile cu valoarea mai mică cu 60%. Aplicabil art. 673 ind. 10., C.P.Civ. așa cum am cerut și am obținut în APEL la TMB.

Mă pot gândi că instanța de recurs, a fost indusă în eroare de susținerile părții adverse, care a mistificat în motivarea recursului, sensul respectivelor documente, dar până nu văd motivarea deciziei pronunțate (care se redactează în termen de 30 de zile), nu pot ști care dintre cele 5 motive invocate în susținerea recursului a fost luat în considerare de instanță, atunci când i-a admis recursul.

Prin urmare, nu pot arăta unde a greșit instanța, deci trebuie să aștept redactarea hotărârii, să ridic o copie de la arhivă, dar nu mai mult de un an. De când ridic o copie, am timp 15 zile să depun Contestație în anulare motivată pe art. 318 C.P.Civ., respectiv greșeala materială a instanței.
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
f.nica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare rosiorilor rosiorilor Sunt din Braila. La o hotarare a tribunalului Braila privind un litigiu de munca, am formulat recurs la Curtea de Apel Galati. In luna septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare georgelgica georgelgica Mi s-a respins contestatie in anulare ca tardiva, desi m-am incadrat in termenul de depunere. Decizia atacata cu contestatie era irevocabila. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila catana_emil catana_emil S-a emis o hotarire irevocabila intr-un caz de recurs la o anulare de proces verbal contraventie, motivindu-se, impotriva evidentelor, ca acesta, recursul, ... (vezi toată discuția)