avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?

Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am sanse sa prelungesc procesul inca un an.
Exista vre-o portita prin care sa scap definitiv de acesta suspendare fara a castiga procesul? Adica se prescrie aplicarea pedepsei complementare dupa o perioada de 1 sau 2 ani?
Din experienta voastre, fara referire la textul legii, amenzile de circulatie se prescriu vreodata in lumea reala? Stiu ca se prescriu dupa 5 ani cu nenumarate obeservatii si exceptii dar in practica cum este? Eu am o amenda veche de acum 5 ani si vreau sa stiu daca la 1 ianuarie anul viitor scap de ea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:17, 12 Februarie 2010
In viata reala, in mod normal, amenzile se platesc(!) pentru ca reprezinta "pedeapsa" pentru o fapta incorecta.:foottap:
In functie de tipul amenzii exista perioade diferite de prescriere. Daca va referiti la amenda de la rutiera vi s-a raspuns deja cu art. de lege ca in 6 luni se prescrie.
Ceea ce stiti de 5 ani termen de prescriptie se aplica la creantele bugetare!
Amenzile contraventionale sunt creante bugetare, deci termenul de prescriptie este cel de 5 ani, prevazut in Codul de procedura fiscala.
Alineatul 2 al art. 14 din OG nr. 2/2001 a fost abrogat in 2002, prin OG nr. 61/2002, iar alineatul 3 al aceluiasi articol a fost abrogat in 2003.
Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
Gabriela Pintea a scris:

Amenzile contraventionale sunt creante bugetare

Dar totusi de ce OUG 195/2002(A) prevede:
Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei. OG2/2001
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data aplicării.

@Alex13e
Pe PV ati semnat de primire?
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
@Presedintele

OUG nr. 195/2002 nu poate sa... prevada doua articole din OG nr. 2/2001.
Iar prescriptia aplicarii unei sanctiuni contraventionale nu se confunda cu prescriptia executarii acesteia. Nu inteleg de ce redati si subliniati alineatul 2 al art. 14 din OG nr. 2/2001, acesta este abrogat.

Despre art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001 si art. 131 din Codul de procedura fiscala am scris pe larg in topicul de mai jos:

www.avocatnet.ro/content/for...

Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Amenzile contraventionale se prescriu? POPESCU CRISTIAN COSTEL POPESCU CRISTIAN COSTEL VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AMENZILE ADMINISTRATIVE (CIRCULATIE, PRIMARIE ) SE MAI PRESCRIU, SI DACA DA, DUPA CIT TIMP SI CUM SE PROCEDEAZA PENTRU ACEST ... (vezi toată discuția)
P.v. nesemnat peugen68 peugen68 Buna seara, am fost oprit de un echipaj ca ma deplasam cu 80 km/h in localitate. Nu am vrut sa semnez procesul verbal. Mi-au inapoiat actele si am fost lasat ... (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie prevazute de og nr. 2/2001 Canon01 Canon01 in cazul unei amenyi la regimul circulatiei existenta la primarie care este termenul de prescriptie conform Ordonantei 2 -2000 ? (vezi toată discuția)