Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Am intrat in pensie anticipata in 29.07.2024. (Aveam ...

Buna ziua!
Am intrat in pensie anticipata in 29.07.2024. (Aveam 60 de ani si am beneficiat de sporuri aferente grupelor de munca).
Mi s-au stabilit 4 luni de anticipare, urmand deci ca in decembrie 2024 sa intru pe pensie pentru limita de varsta. Insa conform noii legi cei 35 de ani trebuie sa fie stagiu de cotizare contributiv, in care nu mai intra sporul aferent grupelor de munca si deci nu ii cumulez , lipsesc 2 ani si 8 luni. Fiind in pensie anticipata nu pot sa lucrez, sa ii completez. sunt intr-o situatie ciudata...Mai am 3 ani si ceva lucrati in UE dar se pare ca nici aceia nu sunt contributivi, desi am contribuit acolo...
Intrebarea este daca decizia de pensionare nu este un "drept castigat", acolo precizandu-se cele 4 luni de anticipare (nu mai mult), sau pana in ce punct este un "drept castigat" ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:25, 9 Aprilie 2025
Mentiunea ca aveti 4 luni de anticipare NU este un “ drept castigat “ decat atata timp cat este prevazuta de legea in vigoare , e doar o informatie . “ Drept castigat “ este doar pensia , asa anticipata cum a fost , ca nu vi s-a anulat , cu toate ca pe noua lege nu indeplineati conditiile ( ca nu aveti 35 ani contributivi ) .
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2025
CHKa, utilizator
Ani lucrati in UE intra la stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctaj stagiu aferent grupe de munca viorelk viorelk Buna seara Prin OUG 100/2008 se acorda un punctaj stagiului aferent grupelor de munca: -0,50 gr. - pe an I/conditii speciale, -0,25 pe an - gr II/ cond ... (vezi toată discuția)
Grupa i si ii de munca tiberiu1001 tiberiu1001 Buna ziua!, Am lucrat in grupa a-II-a si grupa I de munca 10 si respectiv 20 de ani in prima perioada am fost recrutat militar 1,5 ani. 1.Aceasta perioada de ... (vezi toată discuția)
Pensionare la 60 de ani fara penalizare din septembrie 2024 ANDREI SĂNDEL ANDREI SĂNDEL Dacă am lucrat 38 de ani, din care 7 ani în grupa a 2 a de muncă, și am vârsta de 60 de ani, pot ieși la pensie fără penalizare?. Vă mulțumesc ... (vezi toată discuția)