avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... În anul 1980 tatăl meu a trăit în concubinaj cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

În anul 1980 tatăl meu a trăit în concubinaj cu mama mea ...

În anul 1980 tatăl meu a trăit în concubinaj cu mama mea aceasta fin gravida cu un alt bărbat, după care a născut un băiat pe care tatăl meu la trecut pe numele lui deși nu era copilul lui ,ce pot face acum eu sai pot retrage acestui copil numele de familie și toate drepturile mulțumesc
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un om printre oamenii a scris:
părinți mei nu au fost căsătoriți niciodată

Era/este important acest amanunt, căci face diferența între a putea și nu se poate.

PUTEȚI să obțineți ceea ce vreți. Asta dacă v-ar ajuta la ceva ceea ce vreți să obțineți (căci mie, uneia, mi se pare că durerea dvs. are altă cale de rezolvare).

Copilul este din afara căsătoriei. Paternitatea lui NU a fost stabilită prin intemediul prezumției de paternitate (aplicabilă în cazul copiilor concepuți sau născuți în timpul căsătoriei). Și atunci, acțiunea ce trebuie promovată NU este tăgada de paternitate (care tinde la răsturnarea prezumției), ci o altă acțiune...

Paternitatea a fost stabilită prin recunoastere. Acțiunea ce trebuie introdusă este în contestarea recunoașterii.

Știu, o persoană nefamiliarizată cu instituțiile (ca nu zic subtilitățile) juridice, ar zice: ce mi-e una, ce mi-e ailaltă. Dar nu e așa, căci nu e doar o diferență de ...cum le cheamă. Tăgada de paternitate nu poate fi cerută/obținută chiar de oricine și nici oricând i se năzare, în vreme ce:

„Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată”. (sublinierile îmi aparțin).

Așa era și-n vechiul Cod al familiei (art. 49), așa este și acum (art 420 C. civ).
În speță se aplică vechiul Cod al familiei, dacă vreți să motivați în drept cererea dvs.
Cererea o puteți face dvs. sau tatăl. Da, da. chiar și el. Recunoașterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată chiar și de către autorul recunoașterii.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2025
romascanu, moderator
Ca moștenitor, nu poți contesta direct paternitatea fratelui recunoscut, dar ai două opțiuni:

Dacă tatăl a murit recent (mai puțin de 3 ani), poți solicita în instanță tăgada paternității în contextul unui proces de partaj sau moștenire, invocând că recunoașterea a fost făcută cu rea-credință (știa că nu e tatăl biologic).

Poți cere test ADN judiciar, dar doar cu acordul fratelui sau prin hotărâre judecătorească într-un proces de partaj.
Trebuie să demonstrezi un interes legitim (ex. afectarea moștenirii) și eventual frauda la lege.

Recomand: consultă urgent un avocat specializat în dreptul familiei și succesiuni.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2025
andi33, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
andi33,
Tocmai ce i-am spus eu că POATE. Și am și argumentat.

Repet: copilul este din afara căsătoriei.

Acțiunea ce poate fi formulată în cazul acesta este: contestarea recunoașterii de paternitate (nu tăgada! - asta e „altă mâncare de pește”! - tăgada este acțiunea ce se formulează în cazul copiilor din căsătorie, nu din afara ei)

Contestarea recunoașterii (spre deosebire de tăgadă) poate fi cerută ORICÂND și de ORICE persoană interesată. Sora poate cu ușurință să justifice un interes, chiar și mâine!

Și nu, nu trebuie motivată nicio rea credință. Nu are nicio importanță dacă cel care a făcut recunoașterea știa că nu este tatăl. „Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată”.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2025
romascanu, moderator
Oare care ar fi fost conjunctura că tatăl Dvs a acceptat așa ceva. Daca nu se simțea cu musca pe căciulă, nu era obligat să facă această recunoaștere.Daca Dvs sunteți din altă relație (poate tot concubinaj) tot ați copilărit cu acest frate "intrus" daca e cuvântul potrivit. Și probabil v-ați și înțeles. Acum că nu mai țineți legătura apar semne de întrebări??.Măcar e bine că aveți, darsolitia nu e simpla.
Nu prea înțeleg răspunsul dv, și mi se pare cam răutăcios, acest intrus este fratele meu pe care l-am cunoscut la vasta de 13 anii pentru ca eu aveam în an și 8 luni când a plecat mama cu fratele meu și de la vasta de 12 eu am aflat ca am un frate și o mama pentru ca eu nu am știut eu îmi iubesc fratele indiferent cum lar chema pentru ca suntem făcuți de aceasi mama ...și nu nu sunt o egoista eu am întrebat lucrurile asta doar pentru a cunoaște și eu legea ...este ceva greșit? Mulțumesc

Szekely Barna a scris:

Oare care ar fi fost conjunctura că tatăl Dvs a acceptat așa ceva. Daca nu se simțea cu musca pe căciulă, nu era obligat să facă această recunoaștere.Daca Dvs sunteți din altă relație (poate tot concubinaj) tot ați copilărit cu acest frate "intrus" daca e cuvântul potrivit. Și probabil v-ați și înțeles. Acum că nu mai țineți legătura apar semne de întrebări??.Măcar e bine că aveți, darsolitia nu e simpla.

Alte discuții în legătură

Copil- paternitate Margaretad Margaretad Buna ziua am o antrebare Am o fetița de 2 luni și mi-am dat seama k nu e a prietenului meu am trecuto pe numele lui acum as putea sa schimb certificatu și ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)