avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut apartamentul lui de bunavoie...

aș dori o părere scurta despre situație daca se poate va rog

Speță e următoarea, sper sa mă exprim bine:

Cuplu necăsătorit, în decembrie el și a vândut ap lui de buna voie, și a achitat creditul , de diferența a plătit avansul la casa, luată împreună, cu act de cesiunea pe 50% că el a dat 20 mii avans și eu am băgat în casă 20mii mobilat și utilat. Deci suntem 50-
/50 coroprietari , creditul ipotecar fiind pe numele lui, eu fiind garant, nu girant.
El a mai dat tot din ce ia rămas de la casa 10 mii pe sub mana pt avans chipurile că sa ii facă dobânda de 9% casa Verde, unui agent al agenției de unde s a luat casa noua. Eu in acest timp eram la munca in strainatate și i am transferat în cont 3600 euro că sa aibă bani la vânzarea apartamentului sa achite impozitul la vânzare și agentul imobiliar plus am adus acasă încă 3 mii și ceva care tot pt casa s au folosit. Deci practic am pus. Jumate din aia 10 mii dați pe sub mana.

Acum pt că nu ne mai înțelegem , el zice că sa vindem, eu nu sunt de-acord... Bănuiesc că fără mine și acordul meu nu poate vinde fiind 50/50 coproprietar. Și i am zis că îi dau 20 mii cât a dat avans și a zis că 30 mii deși el a comis o ilegalitate și poate avea Pb daca vb despre asta, el și pers căruia ia dat și băncii. Și i am zis că. Eu jumate din aia 10mii practic i am dat jumate. Prin transfer bancar pe care el i a folosit sa achite impozitul la.ap pt vânzare , agentu imobiliar care l a ajutat să îl vanda și din banii cash pe care i am adus acasă din străinătate folosiți tot pe mobilat utilat .

Eu nu doresc sa vând casă , doresc. Sa plec iar la munca pe vas de croaziera ca înainte și să strâng cei 20mii sa ii dau cât a dat avans și am o alta acasă care v a fi școala la vânzare și după să achit creditul de pe numele lui după ce îi achit20 mii și mii cedează cealaltă parte de 50%.
Eu voi fi plecata minim 6 luni timp în care doar el va locui în casă și mi se pare normal sa achite rata și ce consuma , daca vrea sa stea in casa , daca nu vrea sa achite, atunci sa se mute și eu ii transfer toată suma aferenta ratei in contul de unde se trage rata,până mă reîntorc.
El e foarte ofticat și nerecunoscător. Că am băgat eu 20 mii că mi a dat mie jumate din casă Că altfel mă putea Da afarasi acum nu poate.

Nu știu dacă m am făcut înțeleasă.

Mulțumesc

Până la urmă, înțeleg că ați contractat o casă împreună în cote de câte 50%, el punând 20.ooo avans, bani proprii din vânzarea unui apartament, iar dumneavoastră cu alți 20.000 finisând și mobilând casa comună. Aici sunt primele neclarițăți: pe de o parte, spuneți că prin cesiune (chiar așa, ce fel de cesiune?) ați devenit coproprietar 50%, pe de altă parte, că sunteți garantul lui (ceea ce ar însemna că îl garantați pe el ca și cumpărător, deci nu puteți fi al doilea cumpărător și, prin urmare, coproprietar de plin drept). Cum în materie imobiliară forma autentică este obligatorie pentru actele translative de proprietate între vii, dacă cesiunea aia e doar un înscris sub semnătură privată între dumneavoastră și concubin, aveți cel mult o promisiune de vânzare cumpărare. Ceea ce nu vă face coproprietar.
Antecontractul făcut de el și la vânzarea finala înainte am făcut cesiune in care mi a cedat 1/2cota parte. Iar în contractul de credit ipotecar apar și eu că și garant(eu nu m am încadrat cu venituri ,având venituri de personal navigant și era prea mare bătaie de cap și el se încadra cu venitul lui )

Alexandru Surcel a scris:

Până la urmă, înțeleg că ați contractat o casă împreună în cote de câte 50%, el punând 20.ooo avans, bani proprii din vânzarea unui apartament, iar dumneavoastră cu alți 20.000 finisând și mobilând casa comună. Aici sunt primele neclarițăți: pe de o parte, spuneți că prin cesiune (chiar așa, ce fel de cesiune?) ați devenit coproprietar 50%, pe de altă parte, că sunteți garantul lui (ceea ce ar însemna că îl garantați pe el ca și cumpărător, deci nu puteți fi al doilea cumpărător și, prin urmare, coproprietar de plin drept). Cum în materie imobiliară forma autentică este obligatorie pentru actele translative de proprietate între vii, dacă cesiunea aia e doar un înscris sub semnătură privată între dumneavoastră și concubin, aveți cel mult o promisiune de vânzare cumpărare. Ceea ce nu vă face coproprietar.

Eu am avut buget 20 mii el 20 mii, la antecontract el a dat 20 mii avans. Și înainte de semnarea finala la notar s a făcut cesiune , aprobată de banca, unde el mi a dat 50%cota parte, iar eu i am dat 10 mii cash. Iar pe Ctr de ipotecă eu sunt garant, veniturile mele nu s au luat în calcul pt că nu aveam venituri in Romania , ci venituri de navigant, eu am semnat doar Ctr de ipotecă la banca unde mi este trecut și numele iar în cel de credit doar el e menționat el a semnat.

Alexandru Surcel a scris:

In extrasul de carte funciara, in Ctr de V-C aparem amândoi cu 1/2 cote parti

Intervenție moderator: vă rog nu scrieți mesaje subsecvente, puteti raspunde tuturor nelămuririlor într-un singur mesaj. Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot prelua rata pe mine daca raman in casa? MarianG111 MarianG111 Buna ziua. Avem o casa de impartit cu rata ipotecara inca 20.000 euro . Doresc sa dau la partaj si sa raman eu cu casa , dupa terminare si stabilirea sultei , ... (vezi toată discuția)
Imobil cumpãrat înaintea cãsãtoriei - contribuþia ambiilor soþi Katri Katri Speţă Soţul cumpără anterior căsătoriei un apartament prin credit bancar. Plăteşte un avans la bancă, avans la care contribuie şi viitoarea soţie ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)