avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este o practica des intalnita acum la recoltare. Pe ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este o practica des intalnita acum la recoltare. Pe fondul unor ...

Este o practica des intalnita acum la recoltare. Pe fondul unor neintelegeri, unul planteaza...altul recolteaza. O anomalie juridica zic eu, este ca in practica se considera culturile (prinse in radacini) ca fiind bun imobil si nu pot face obiectul ...furtului. Nefiind bun mobil. Ce poate face pagubitul? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 07:28, 16 Iulie 2025
Nu are relevanta proprietatea asupra terenului. Da, cultura de grau, conform Codului Cv este bun imobil si deci nu poate face obiectul furtului (luarea unui bun mobil...). Multumesc oricum.
Cultura de grâu prinsă în rădăcini e bun imobil, dar boabele de grâu odată recoltate sau făina obținută din ele constituie bun mobil. Ca și paiele adunate în căpițe sau baloturi.

Problema în acest caz e însă, cum ziceau colegii în natura neînțelegerilor pe fondul cărora a avut recoltarea. Cei doi implicați sunt coproprietari, arendaș și proprietar, cosuccesibili ai unui proprietar decedat cu succesiunea nefăcută, creditor și debitor al unui împrumut nerestituit sau al unei altfel de obligații contractuale sau rezultate dintr-un fapt juridic licit sau ilicit (încă) neîndeplinite, ori simpli vecini. Fiecare ipoteză dă altă calificare juridică recoltării respective.

marcel.damaschin a scris:

Nu are relevanta proprietatea asupra terenului. Da, cultura de grau, conform Codului Cv este bun imobil si deci nu poate face obiectul furtului (luarea unui bun mobil...). Multumesc oricum.

Si asta-i drept. Dar, folosind acelasi rationament, au ciordit comunistii de la "burgheji", Aici este clar in opinia mea si a altora, furt sadea. Si-a insusit boabele de grau...coapte. (bun mobil la momentul coacerii, exact cand si dobandeste valoarea de "bun". Nefiind cultura lui, ce-ar mai trebui in "reprezentarea subiectiva"? Multumesc.
Cat timp si-a insusit un "bun" (la momentul coacerii), care nu-i apartine, conteaza? Multumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi, contează. Că „opinia mea și a altora” reprezintă cel mult o calificare morală, care nu produce niciun fel de consecințe juridice. Dacă dilema dumneavoastră e pur morală, atunci un forum de exegeze biblice era mai potrivit. Dacă vreți o opinie juridică, nu mai repetați părerea dumneavoastră în buclă și furnizați mai multe detalii concrete despre prezumtivul „hoț” și relația dumneavoastră cu el.

Alte discuții în legătură

Probleme cu terenul marincas2003 marincas2003 Detin 6 hectare de teren, pe care de trei ani, il lucreaza o societate comerciala, fara acte. Anul acesta, a fost semanat cu grau, iar eu l-am recoltat fara ca ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate lukducu lukducu As vrea sa va supun atentiei urmatorul fapt : in urma cu 2 sapt. am constatat ca pe terenul meu care se afla la o distanta apreciabila de domiciliu,cineva a ... (vezi toată discuția)
Legea proprietații Kox98 Kox98 Eu lucrez in domeniul agricol , iar zilele trecute am prins un cioban cu oile pe terenul meu cultivat cu grâu. Am sunat la 112 , a venit poliția și mi-au ... (vezi toată discuția)