Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie:
sunt agent de vanzari si am avut masina de serviciu pe care am accidentat o din vina mea, practic am adormit la volan din cauza suprasolicitarii si oboselii. Angajatorul imi cere sa platesc daunele masinii (masiana are dauna totala) cu toate ca programul de lucru nu se respecta eu avand accidentul in afara orelor de program propriu-zis, mai explicit ma intorceam acasa de pe traseu. Intrebarea mea este : exista vreun temei legal prin care nu trebuie sa platesc dauna masinii?
Inteleg ca nu au fost victime care sa fi primit concediu medical, doar pagube materiale.
Daca evenimentul s-a produs din cauza suprasolicitarii si oboselii, la limita programului de lucru trebuie comunicat la ITM si cercetat de catre angajator., cu respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 27. – (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
Din PV intocmit de comisia de cercetare (la dosar se regaseste si PV intocmit de politie) trebuie sa rezulte cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile.
In functie de acestea, se aplica prevederiledin ROI al firmei, cu referire la recuperarea daunelor. Daca nu sunteti de acord, pe baza amiabila, se poate ajunge in instanta.