avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament - tatal vitreg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament - tatal vitreg

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea problema.
Vreau sa cumpar un apartament, insa are o situatie juridica mai complexa.
A fost cumparat in 1985 de doi soti, achitat pana in 1994. In 1995 a murit sotul, iar mostenitori au fost sotia si copilul minor.
Ulterior, sotia s-a recasatorit in comunitate legala de bunuri, iar anul trecut a decedat. La succesiune, tatal vitreg a avut si el parte la mostenire, pe langa fiul major acum. Au fost surprinsi de asta, sa aiba si tatal vitreg 5/32 din apartament, desi a fost achizitionat inaintea casatoriei de catre fosta sotie.
Este in regula o astfel de mostenire?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 22:58, 15 Iulie 2025
Buna ziua. Da. este in regula.
Soțul supravietuitor are dreptul la 1/4 din bunurile defunctului.
Multumesc!
Cer scuze, mai e o intrebare suplimentara aici, poate cineva s-a lovit efectiv de problema... as vrea ca in contractul de vanzare - cumparare final banca sa imi dea credit imobiliar pentru 5/32, exact cota-parte a tatalui vitreg. Adica, fiului sa ii platesc din banii mei, iar restul de plata din credit sa fie platit de banca doar pentru tata.
Este corect, se accepta asa ceva juridic?
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2025
SirbuA, utilizator
Buna ziua

E putin probabil, ca sa nu zic imposibil, sa gasiti vreo banca care sa va acorde credit (si sa aiba drept de ipoteca) doar asupra unei cote-parti indivize dintr-un apartament.

Puteti face credit numai pentru suma corespunzatoare partii de 5/32 din apartament, dar banca va avea drept de ipoteca asupra intregului apartament pentru banii respectivi.

Oricum, indiferent de suma pe care faceti credit, departamentul juridic al bancii va verifica actele, inclusiv certificatele de mostenitori. Este in interesul bancii sa se asigure ca isi poate recupera banii prin executare silita in cazul in care nu mai platiti ratele.
Desigur ca banca ar avea ipoteca pentru tot apartamentul, dar cred ca nu am fost eu destul de explicit. Eu voiam sa stiu doar daca se accepta ca o procedura simplificata ca banca sa dea credit doar pentru 5/32. Intamplator eu am doar suma 27/32 pe care vreau sa o platesc eu pentru fiu, iar banca sa plateasca pentru tata 5/32. Daca nu e uzual sau pune probleme juridice, atunci creditul se poate imparti proportional...

Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Succesiune lolyy lolyy as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune. mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_daniel_nita laura_daniel_nita Buna ziua. Intrebarea mea probabil o sa para banala Tatal meu vitreg a decedat. dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)