avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un vecin de bloc a dat în judecată Asociația de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un vecin de bloc a dat în judecată Asociația de proprietari ...

Un vecin de bloc a dat în judecată Asociația de proprietari pt. a solicita despăgubiri pt . daune cauzate de furtună, care a smuls acoperisul blocului, în 2021. Motivul invocat: că în decurs de 3 săptămâni nu s-a făcut nimic pt. rezolvarea problemei (nu aveam fond de rulment, nu aveam cont, s-a schimbat administratorul). Acoperișul s-a reparat apoi imediat, am plătit toți locatarii. Decizia definitivă a instantei obligă Asociatia la plata unei sume.

E posibil ca această sumă să ne fie imputată nouă, celorlalți locatari? La avizier a apărut un comunicat - proces verbal - că, urmare a sedintei extraordinare, de care eu nu știam, la care au fost prezenți 11 locatari din cei 107 S-A DECIS împărțirea sumei în mod egal pe fiecare apartament.
E drept și legal așa ceva?

Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: elema , utilizator 18:35, 19 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia a cistigat apelul, nu avea de ce sa utilizeze vreo alta cale de atac. Poate vecinul a mers mai departe, daca ziceti ca exista o decizie definitiva din iunie 2025.
Prin urmare veti plati egal, pina ce desfiintati prin hotarire judecatoreasca ce s-a decis in AG.

Cine nu plateste va acumula datorii si penalitati si va fi dat in judecata.
Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind CoArticolul 79
Autoritățile administrației publice locale au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuție la cheltuielile asociației, cu respectarea normelor de procedură civilă în vigoare. Aceste locuințe vor fi folosite ulterior numai ca locuințe sociale, proprietarii executați silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile de acces la locuințele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Articolul 80
(1) Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleași creanțe, asociația de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.
(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.dul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
latka, utilizator
Din nou vă mulțumesc. Răspunsul e foarte clar.
Dacă nu ne putem coaliza toți cei 107, care nici nu ne cunoaștem, suntem buni de plată. Iar a da în judecată pentru diferența dintre impărțirea egală și cea proporțională cu cota indiviză... aproape că nu mai contează în această situație.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@elema

Nu trebuie să vă coalizați toți cei 107 pentru a anula în instanță hotărârea adunării generale. Acțiunea poate fi inițiată de către oricare dintre proprietarii care se consideră vătămat într-un drept al său.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2025
robert1958, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspuns. Chiar mă gândeam să pun această întrebare. Și chiar mă gândeam că acesta ar fi răspunsul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru recuperarea debitului de la un locatar rău platnic, care nu are nici un motiv să aibă ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar petre_marian petre_marian buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar (vezi toată discuția)
Buna ziua , este normal ca asociatia de proprietari sa fie pe ... AdrianHagi AdrianHagi Buna ziua , este normal ca asociatia de proprietari sa fie pe cartea funciara a apartamentului meu ? Mentionez ca nu am primit nimic ca am o datorie la ... (vezi toată discuția)