avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... În ultimele două luni am primit 3 amenzi de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

În ultimele două luni am primit 3 amenzi de circulație din Italia, dar eu nu am fost ...

Bună ziua! Am și eu o întrebare în ultimile două luni am primit 3 amenzi de circulație din Italia dar eu nu am fost niciodată în Italia! Ce trebuie să fac?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Amenzile respective le-ați primit in tara, cum anume? Pe mail nu se poate. Ele de regula vin deja traduse oficial in limba romana. Vedeți ca termenul de contestare a amenzilor este de 6o de zile la prefect si 30 de zile la judecătorul de pace. Cred ca deja sunteți cam in întârziere. Contestația se face in Italia. Organele de ordine au operat amenda având in fata documentele dv originale si nu o copie. Daca ați închiriat mașina din Italia, amenzile pe mașina respectivă au venit la societatea de închiriere care ori a considerat ca trebuie sa vi le trimită dv. ori...ceva nu este in regula. Mergeți la un avocat specializat in dreptul italian si vedeți ce puteți face.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
... Mda, am patit si noi la firma cu Franta, dar putin altfel; veneau plicuri de la Depart. care trateaza camerele video de radar cum ca.... Am primit si pentru stationare interzisa...
Amenzile veneau pe numele unor persoane cu nume romanesti, care si-au dat ca adresa adresa noastra, desi amenzie erau pe numere de inmatriculare de Franta. Am fost la Politie la noi, am vorbit in Franta la Jandarmerie in Franta (ei mi-au spus ca e uzurpare de identitate si sa actionez URGENT!). Nu s-a rezolvat nimic.
Am primit consecutiv in jur de 10 plicuri, cu amenda marita, dar nu le-am mai dat curs. Repet, ca NUME de persoana amendata nu avem nici o treaba...

La Dumneavoastra banuiesc ca ar putea fi alceva, deoarece amenzile sunt pe nume si adresa. Vreun cunoscut de-al Dumneavoastra, a spus ca el este "Dvs," dand numele si adresa Dumneavoastra, la o legitimare. Sau poate firmele de inchiriat s-au "lipit" de coordonatele Dumneavoastra, si se "descarca" de instiintarile primite de la Politie comunicand datele Dumneavoastra de contact - e o ipoteza...

Cineva de pe Forum poate ne ajuta sa spuna daca se poate da o declaratie notariala in sensul ca nu ati fost...... ?

Daca doriti dati-mi un mesaj privat cu nr de telefon, sa va mai dau amanunte..
E cel putin discutabila, utilitatea unei declaratii pe propria raspundere, intr-un asemenea caz, sunt mult mai utile probele care atesta faptul ca persoana in cauza a fost in cu totul alta parte, cum e acel concediu medical, sau chiar citeva declaratii ale martorilor, ce pot fi si audiati in instanta. Nu poti fi instant si in Romania si in Italia, in acelasi timp.

Da, procedura inchirierii trebuie analizata si firma de inchiriere ar trebui obligata de instanta sa probeze ca inchirierea s-a facut cu dovezi certe ale identitatii clientului, sa zicem sa aiba o copie a actului de identitate al celui ce a inchiriat. Poate ca e un act falsificat, cu alta poza.
@eclair
Amenzile le-am primit prin poștă. Iar avocat nu prea îmi permit!

Eu la 2 dintre amenzi eram internat in spital!

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
În opinia mea, în situația descrisă este o faptă penală de înșelăciune în dauna firmei de închiriere mașini și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals eventual, în dauna dvs. care acum datorați niște amenzi în Italia.
Cineva a completat o cerere de închiriere mașină în numele dvs., folosind datele dvs. și o copie a actului dvs. de identitate. Pe care probabil a obținut-o chiar de la dvs. cumva, dacă vă străduiți să vă amintiți, poate bănuiți pe cineva anume.
Pentru că nu vă permiteți avocat să facă ce ați fost sfătuit aici, eu aș face urgent plângere penală pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals la parchetul din localitatea de domiciliu.
Arătați ce ați primit din afara țării și atașați toate plicurile în copie, precum și copii ale documentelor care atestă ca nu ați putut fi în Italia la datele respective. Cereți identificarea persoanei care s-a folosit de datele dvs. personale în mod fraudulos, tragerea ei la raspundere și vă constituiți parte civilă în procesul penal cu suma care vinse cere prin acele amenzi, pe care s-ar putea să o plătiți dacă firma de mașini vă pune in executare silită sau cesionează catre recuperatori.
Se va forma un dosar penal in care se pot cere și obține probe privind persoana fizică ce a luat mașina de la firmă, apoi a predat-o, imagini camere video, declarații martori.
Altfel, trece timpul și se vor șterge si imaginile și mai greu de găsit făptuitorul.
Apoi, din plicurile primite, dacă găsiți o adresă de email ptr comunicare, trimiteți email si le comunicati ce vi s-a spus aici- ca nu ati închiriat nimic de la ei, ca altcineva s-a folosit fraudulos de datele dvs., ca nu veti plati sume pe care nu le datorati, ca ati formulat plângere penală la Parchet si pentru orice date suplimentare privind identificarea persoanei care a închiriat masina in numele dvs., sa se adreseze unității de Parchet respective.
În acel dosar penal se va putea verifica dacă ați trecut frontiera, dacă ați călătorit în Italia și orice alte aspecte utile în rezolvarea situației. Atenție la încredințarea actului de identitate original, copie sau fotografie pe orice rețea de socializare!
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2025
herminast, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera primita in italia (masina inchiriata) ionut_marin ionut_marin Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Am inchiriat o masina in Italia in vacanta anul trecut prin septembrie. In Roma o camera video m-a filmat cum as fi ... (vezi toată discuția)
Cum pot opri un autoturism din trafic daca figureaza pe numele meu desi l-am radiat alexandriuc68 alexandriuc68 Am vandut in 2015 autoturismul personal contract de vanzare cumparare si radiere de la finate.Cumparatorul avea sarcina sa imatriculeze autoturismul,lucru ce ... (vezi toată discuția)
Masina inmatriculata pe bg, itp fals daddy_sandu daddy_sandu Buna ziua, am avut o masina inmatriculata pe bg , am vadut.o acu vreo 1 luna dar dupa o sapt ma suna omuletul cum ca la oprit politia si Itp.ul rezulta a fi ... (vezi toată discuția)