avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... noua lege a pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

noua lege a pensiilor

dupa noua lege a pensiilor art 167 spune in felul urmator "Art. 167. - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4."
In conditiile in care tatal meu a lucrat 18 ani in grupa 1 ar insemna conform tabelului nr.4 o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si 10 luni.
In conditiile in care a depasit stagiul complet de cotizare poate iesi la pensie la 44 ani si 2 luni conform reducerii mai sus mentionate? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:50, 14 Februarie 2010
Aceasta este reducerea dar ea se face conform alineatului 4 al art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.
Precizati care este data nasterii tatalui dvs.

Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
este nascut pe 13 ianuarie 1960 si lucreaza din anul 1979 avand 18 ani lucrati la grupa 1
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
vladymyr, utilizator
vladymyr a scris:
dupa noua lege a pensiilor art 167 spune in felul urmator "Art. 167. - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4."

In proiectul de lege art. 167 are alt continut. Ceea ce ati citat dvs. mai sus este art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, dispozitie care nu se mai regaseste in viitoarea lege.

Tatal dvs. nu intra sub incidenta prevederilor art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, ar fi trebuit sa implineasca pana in 01.01.2011 varsta de 52 de ani si 2 luni. Reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta prevazuta in anexa 3 a Legii nr. 19/2000.

Proiectul de lege prevede, in cazul tatalui dvs., o reducere a varstei standard de pensionare de 9 ani, reducere care se va face din varsta standard prevazuta in anexa 5.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare limita de varsta ccandrici ccandrici Tatal meu este nascut la 06.01.1952 Vechime in munca:35 ani si 7 luni. Mai sunt si urmatoarele perioade, care nu sunt sigur daca se considera stagii ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Informatii despre pensionare lani lani am varsta de 54 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 3 ani si 8 luni in grupa I de munca. va rog sa imi spuneti la ce varsta pot sa ma pensionez. va ... (vezi toată discuția)