Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua, Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat! În acest ...

Bună ziua,
Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat!
În acest moment dosarul meu la regimul rutier se află în faza de cameră preliminară, citind rechizitoriul am văzut ca scrie "inculpatul are antecedente penale ce nu atrag starea de recidiva sau pluralitate intermediara". Într-adevăr eu am o condamnare în Olanda din anul 2013 la care am executat pedeapsa de 1 săptămâna inchisoare , iar în cazierul din România scrie ca NU am antecedente. Eu în dosarul de față sper la o soluție cu amanarea aplicarii pedepsei, însă această expresie în rechizitoriu îmi ia dreptul la aceasta soluție. Nu am beneficiat de reabilitarea de drept? Ce pot sa fac?
Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a)pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b)infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c)infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d)în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Pentru reabilitarea unei condamnări obținute în străinătate, trebuie să obțineți documentul oficial de reabilitare de la autoritățile statului respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dacă am înțeles bine, în cazul meu, condiția de la litera B ma salvează, dându-mi dreptul de a beneficia de amânarea aplicării pedepsei.
Va mulțumesc mult pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amânarea aplicării pedepsei craciunr05 craciunr05 Buna ziua, ma interesează când se dispune amânarea aplicării pedepsei. Am condus sub influența alcoolului și as vrea sa știu dacă am vreo șansa (0,91 ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan adrianBente adrianBente o posibila sentinta in cazul unui imens 2.02 la mie ,fara alte probleme cu legea inainte ? (vezi toată discuția)
Permis TeoAdam02 TeoAdam02 Am mutat o masina 5 metri in stare de ebrietate si fara permis de conducere si am fost prins de politie si ma dus la sanga si in alcootest 1.30 (vezi toată discuția)