Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva ...

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva de 34 ani si 4 luni.si o reducere cu 1 an si 6 luni a vârstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa a 2_aConform vechii legi,ar trebui sa fie aceasta perioada considerata perioada asimilata ,se respecta conditiile acelei legi daca am o decizie cu reducerea anilor de pensie ? Pentru ca dupa noua lege ,daca nu am 35 ani contributivi nu se reduce nici varsta datorită grupei?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:15, 12 Octombrie 2025
TITLUL VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale
CAPITOLUL I
Dispoziţii tranzitorii
Art. 133. -
(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 28 alin. (1) lit. b), sunt încadrate în condiţii speciale

Carp Mircea a scris:

Pe legea 360/2023 pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare trebuie să îndepliniți condiția de stagiu complet contributiv. Deasemenea stagiul asimilat aferent perioadei în care ați beneficiat de pensie de invaliditate nu va mai intra în calculul cuantumului pensiei de limită de vârstă.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt , nu ati dobandit un drept “ pana la acea data “ , ci ati fi dobandit acest drept , daca ati fi iesit in pensie de limita de varsta pe Legea 263/2010 . In acest caz , s-ar fi pastrat si conditiile in care ati accesat respectiva pensie . Cum prevederile acesteia au fost abrogate , veti iesi la pensie in conformitate cu prevederile Legii 360/2023 , legea in vigoare la data pensionarii la limita de varsta . E firesc asa . Legea noua nu are efect retroactiv , atunci ati iesit la pensie de invaliditate, pe prevederile legale in vigoare la acea data . Acum , iesiti la o cu totul altfel de pensie , cea de limita de varsta , pe prevederile in vigoare astazi .
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2025
CHKa, utilizator

Acestea se refera la drepturile persoanelor pensionate nu se face referire la ce fel de pensie este.

1. Legea 360/2023 – Art. 133 alin. (1) și (2):**

> **(1)** Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare (...)
> **(2)** Drepturile persoanelor pensionate anterior intrării în vigoare a prezentei legi se păstrează, iar stagiul complet și vârsta standard de pensionare se calculează conform legii care a stat la baza acordării pensiei, **fără a se reduce sau modifica ulterior**.

---

2. Constituția României – Art. 15 alin. (2):**

> „**Legea dispune numai pentru viitor**, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile

CHKa a scris:

De fapt , nu ati dobandit un drept “ pana la acea data “ , ci ati fi dobandit acest drept , daca ati fi iesit in pensie de limita de varsta pe Legea 263/2010 . In acest caz , s-ar fi pastrat si conditiile in care ati accesat respectiva pensie . Cum prevederile acesteia au fost abrogate , veti iesi la pensie in conformitate cu prevederile Legii 360/2023 , legea in vigoare la data pensionarii la limita de varsta . E firesc asa . Legea noua nu are efect retroactiv , atunci ati iesit la pensie de invaliditate, pe prevederile legale in vigoare la acea data . Acum , iesiti la o cu totul altfel de pensie , cea de limita de varsta , pe prevederile in vigoare astazi .

De ce postați prevederi legale care vă convin d-voastră ? Art.133(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activitățile care, conform prevederilor art. 28 alin. (1) lit. a)-c) și e), sunt încadrate în condiții speciale, constituie stagii de cotizare în condiții speciale, conform legii, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.
Dar nu postez ce îmi convine,ci ceea ce am reusit sa gasesc dupa multe cautari.Incerc sa gasesc ceva care sa ma ajute sa obtin ceea ce mi se cuvine ,pentru ca e foarte usor sa se treaca peste niste drepturi daca nu incerci sa le obtii.Legea noua a pensiilor nu face referiri clare la ce se întâmplă cu pensiile de invaliditate obtinute in conditiile vechii legi,ca in cazul meu .Incerc sa gasesc o varianta clara a ceea ce mi se cuvine.Eu am fost pensionata conform acelei legi in vigoare la acea data,chiar daca este o pensie de invaliditate,am o decizie in acest sens.Acum se schimba acea decizie,deci nu mai are valoare prima decizie?As vrea o clarificare clara in baza carui articol din lege se face acest lucru?Nu sunt protejata de dispozițiile tranzitorii?Eu nu am acces la toate articolele legii si nu stiu sa le interpretez,dar ceea ce am gasit ,tosusi pare sa ma ajute,nu?

Carp Mircea a scris:

De ce postați prevederi legale care vă convin d-voastră ? Art.133(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activitățile care, conform prevederilor art. 28 alin. (1) lit. a)-c) și e), sunt încadrate în condiții speciale, constituie stagii de cotizare în condiții speciale, conform legii, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2025
Lilibucan, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! referitor la decizia de pensionare am primit decizia ... lupmarcel lupmarcel Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu ... (vezi toată discuția)
Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)
dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, poate fi completată prin contract cu cnpp? ... Dan-Luca Dan-Luca Bună ziua! Aș dori să vă pun o întrebare legată de îndeplinirea condițiilor pentru depunerea dosarului de pensionare: Conform noii legi ... (vezi toată discuția)