Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva ...

Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva de 34 ani si 4 luni.si o reducere cu 1 an si 6 luni a vârstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa a 2_aConform vechii legi,ar trebui sa fie aceasta perioada considerata perioada asimilata ,se respecta conditiile acelei legi daca am o decizie cu reducerea anilor de pensie ? Pentru ca dupa noua lege ,daca nu am 35 ani contributivi nu se reduce nici varsta datorită grupei?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:15, 12 Octombrie 2025
Pai am o decizie in care era valorificata perioada in grupa a 2 cu reducerea varstei de pensionare,acum la o noua decizie s a anulat acest drept decizie tot pentru pensie de invaliditate..Plus ca la acea data perioada de contributivitate era in cazul meu de 31 ani si 9 luni și ma incadram,acum s a modificat la 34 ani si 7 luni.Totusi era o lege si aia .Înțeleg ca s a schimbat,dar n ar trebui sa mi se respecte drepturile acordate conform acelei perioade? ,Daca e asa cu noua lege s a eliminat pensia anticipata fara penalizări ,dar cei care au beneficiat de aceasta pensie conform vechii legi,merg in continuare cu aceasta pensie,nu?Pai eu nu am nici o protecție conform dispozitiilor tranzitorii art 133 cap.1 si 2?
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am postat mai jos legea 263/2010 impeuna cu normele tehnice de aplicare si legea 360/2023 impreuna cu normele tehnice de aplicare.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
acest răspuns util
Eu va inteleg frustrarea , dar legea e lege si nu-i tocmeala . TOTI am primit o noua decizie , care aplica prevederile noii legi , schimband deciziile anterioare . Au fost unele drepturi - prevazute de legislatia anterioara - pierdute , altele castigate . De exemplu , sporul de puncte pentru munca in grupe - de la un procent din punctaj ( 25% , 50% ) , la un spor fix de 0,25 sau 0,50 puncte . Sau ajustarea punctajului cu indicele de corectie - pierduta de toata lumea care a avut-o , s.a.m.d. De introdus , s-au introdus dreptul la puncte de stabilitate ( in anumite conditii ) , reducerea varstei de pensionare la femei , pentru nasterea si cresterea copiilor ( in anumite conditii ) , s.a.m.d. - care nu existau in legislatia anterioara . E prerogativa Parlamentului sa legifereze , si asta au facut . Orice schimbare a unei legi e permisa , atata vreme cat se face printr-o noua lege . Nu exista drepturi castigate si etern valabile . Singurul lucru care nu poate fi facut - a decis Curtea Constitutionala - este micsorarea cuantumului pensiei aflata in plata , urmare a unor noi prevederi legale . Cei care erau in pensie anticipata ( fara penalizare ) au trecut la pensie de limita de varsta , nu au ramas in pensie anticipata . Nu mai exista pensie anticipata fara penalizare . Nu veti gasi niciunde in Legea 360/2023 faptul ca nu se mai aplica x sau y prevedere din legea anterioara , ci tot cuprinsul ei arata CE SE VA APLICA de la data intrarii in vigoare a acesteia . De asemenea , veti gasi si faptul ca Legea 263/2010 a fost abrogata ( implicit - orice prevedere a acesteia ) . Degeaba cautati ceva care sa va ajute , asta e legea si punct . Nu se trece peste niste drepturi care vi s-ar cuveni , acestea au existat si nu mai exista .
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2025
CHKa, utilizator
Dar art.15 alin 2 din constituție nu ar ajuta la o contestație?
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator
acest răspuns util
Nu , stimata , nu . Dvs. sunteti in pensie de invaliditate . Nu v-a depensionat nimeni , nici cuantumul pensiei in plata nu s-a schimbat , nu-i asa ? Acesta e un fel de pensie . S-au schimbat conditiile de trecere la pensia de limita de varsta , care e ALT FEL de pensie . Cand va veti pensiona pentru limita de varsta , se vor aplica prevederile legii in vigoare la acea data , pentru acel fel de pensie , cum e si firesc . Legile pensiilor ( nu doar la noi , desigur ) , pot prevedea cresterea varstei de pensionare , pe masura ce creste speranta de viata a populatiei , e un lucru normal . De contestat , aveti dreptul sa contestati , nu vi-l ia nimeni , dar … aveti vreun motiv intemeiat ? as zice ca nu … PS. Pana cand ati considera dvs. ca ar trebui sa se aplice prevederile Legii 263/2010 , cu toate ca a fost abrogata ? pana ajung la limita de varsta toti cei care au avut calitatea de pensionari la 31.08.2024 ( de invaliditate , anticipata , anticipata partial , de urmas ) ? pana cand toti cei care au contribuit la pensie sub imperiul acestei legi , ajung la 65 ani ? sau … Cred ca vedeti si dvs. absurdul situatiei …
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! referitor la decizia de pensionare am primit decizia ... lupmarcel lupmarcel Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu ... (vezi toată discuția)
Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)
dosar, perioada de contributivitate de 35 de ani, poate fi completată prin contract cu cnpp? ... Dan-Luca Dan-Luca Bună ziua! Aș dori să vă pun o întrebare legată de îndeplinirea condițiilor pentru depunerea dosarului de pensionare: Conform noii legi ... (vezi toată discuția)