Am o pensie de invaliditate din 2016 cu o perioada contributiva de 34 ani si 4 luni.si o reducere cu 1 an si 6 luni a vârstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa a 2_aConform vechii legi,ar trebui sa fie aceasta perioada considerata perioada asimilata ,se respecta conditiile acelei legi daca am o decizie cu reducerea anilor de pensie ? Pentru ca dupa noua lege ,daca nu am 35 ani contributivi nu se reduce nici varsta datorită grupei?
Pai am o decizie in care era valorificata perioada in grupa a 2 cu reducerea varstei de pensionare,acum la o noua decizie s a anulat acest drept decizie tot pentru pensie de invaliditate..Plus ca la acea data perioada de contributivitate era in cazul meu de 31 ani si 9 luni și ma incadram,acum s a modificat la 34 ani si 7 luni.Totusi era o lege si aia .Înțeleg ca s a schimbat,dar n ar trebui sa mi se respecte drepturile acordate conform acelei perioade? ,Daca e asa cu noua lege s a eliminat pensia anticipata fara penalizări ,dar cei care au beneficiat de aceasta pensie conform vechii legi,merg in continuare cu aceasta pensie,nu?Pai eu nu am nici o protecție conform dispozitiilor tranzitorii art 133 cap.1 si 2?
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu va inteleg frustrarea , dar legea e lege si nu-i tocmeala . TOTI am primit o noua decizie , care aplica prevederile noii legi , schimband deciziile anterioare . Au fost unele drepturi - prevazute de legislatia anterioara - pierdute , altele castigate . De exemplu , sporul de puncte pentru munca in grupe - de la un procent din punctaj ( 25% , 50% ) , la un spor fix de 0,25 sau 0,50 puncte . Sau ajustarea punctajului cu indicele de corectie - pierduta de toata lumea care a avut-o , s.a.m.d. De introdus , s-au introdus dreptul la puncte de stabilitate ( in anumite conditii ) , reducerea varstei de pensionare la femei , pentru nasterea si cresterea copiilor ( in anumite conditii ) , s.a.m.d. - care nu existau in legislatia anterioara . E prerogativa Parlamentului sa legifereze , si asta au facut . Orice schimbare a unei legi e permisa , atata vreme cat se face printr-o noua lege . Nu exista drepturi castigate si etern valabile . Singurul lucru care nu poate fi facut - a decis Curtea Constitutionala - este micsorarea cuantumului pensiei aflata in plata , urmare a unor noi prevederi legale . Cei care erau in pensie anticipata ( fara penalizare ) au trecut la pensie de limita de varsta , nu au ramas in pensie anticipata . Nu mai exista pensie anticipata fara penalizare . Nu veti gasi niciunde in Legea 360/2023 faptul ca nu se mai aplica x sau y prevedere din legea anterioara , ci tot cuprinsul ei arata CE SE VA APLICA de la data intrarii in vigoare a acesteia . De asemenea , veti gasi si faptul ca Legea 263/2010 a fost abrogata ( implicit - orice prevedere a acesteia ) . Degeaba cautati ceva care sa va ajute , asta e legea si punct . Nu se trece peste niste drepturi care vi s-ar cuveni , acestea au existat si nu mai exista .
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu , stimata , nu . Dvs. sunteti in pensie de invaliditate . Nu v-a depensionat nimeni , nici cuantumul pensiei in plata nu s-a schimbat , nu-i asa ? Acesta e un fel de pensie . S-au schimbat conditiile de trecere la pensia de limita de varsta , care e ALT FEL de pensie . Cand va veti pensiona pentru limita de varsta , se vor aplica prevederile legii in vigoare la acea data , pentru acel fel de pensie , cum e si firesc . Legile pensiilor ( nu doar la noi , desigur ) , pot prevedea cresterea varstei de pensionare , pe masura ce creste speranta de viata a populatiei , e un lucru normal . De contestat , aveti dreptul sa contestati , nu vi-l ia nimeni , dar … aveti vreun motiv intemeiat ? as zice ca nu … PS. Pana cand ati considera dvs. ca ar trebui sa se aplice prevederile Legii 263/2010 , cu toate ca a fost abrogata ? pana ajung la limita de varsta toti cei care au avut calitatea de pensionari la 31.08.2024 ( de invaliditate , anticipata , anticipata partial , de urmas ) ? pana cand toti cei care au contribuit la pensie sub imperiul acestei legi , ajung la 65 ani ? sau … Cred ca vedeti si dvs. absurdul situatiei …