Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț partaj schimb cu un act de donatie

Bună ziua. Doresc să divorțez . Am propus soțului divorț prin notar și partaj . Bunuri comune , un apartament și mașina , datorii un împrumut în curs de finalizare pe numele meu cu soț coplatitor . Soțul nu dorește să vindem apartamentul și vrea să cedez partea mea in schimbul unei garsoniere pe care o deține soacra mea și pe care aceasta sa mi facă act de donație cat inca suntem căsătoriți. Știu că un bun donat chiar și în timpul căsniciei este bun personal și nu va face obiectul partajului. Întrebarea mea este : daca accept, ulterior divorțului și partajului actul de donație va putea fi atacat de aceștia sau altcineva( cumnatul meu eventual) .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:21, 16 Octombrie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e bine. Donatia poate fi atacata de ambii fii daca le incalca rezerva succesorala.
Faceti act de vânzare cumpărare, dvs practic, cumparati cu banii de pe cota dvs, in urma partajului de la casa.
Înțeleg . ce anume trebuie sa cer la partaj ( înțeleg că pot cere că partea mea sa revină sub forma unei sulte dar dacă soțul nu are de unde sa mi de-a bani efectiv cum pot ajunge să cumpăr garsoniera? Se poate încheia act de v/cumparare fara transfer bancar și doar specificând că se cumpără cu cota parte din apartament?

gi-jane2 a scris:

Nu e bine. Donatia poate fi atacata de ambii fii daca le incalca rezerva succesorala.
Faceti act de vânzare cumpărare, dvs practic, cumparati cu banii de pe cota dvs, in urma partajului de la casa.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca notarul va poate ajuta, o cale trebuie sa existe, un fel de înțelegere intre cele 3 parti dvs , sot si socrii, cumva sulta ce v-o datoareaza sa o dea parintilor sai pt a va da garsoniera

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre unele drepturi cristyan cristyan Locuiesc cu sotia si socrii in ap.socrilor (pe care ni l-au promis)din 09.2000, timp in care am investit in ap. o suma importanta de bani am chitante la ce am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! situatia sta in felul urmator. socru decedat, are ... vladcarmen_77 vladcarmen_77 Buna ziua! Situatia sta in felul urmator. Socru decedat, are doi copii, sotul meu si fratele. Succesiunea se face dupa el, soacra jumate din apartament si 2/8, ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)