avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Va rog frumos spuneți-mi dacă, conform legii , ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Va rog frumos spuneți-mi dacă, conform legii , ...

Bună ziua,
Va rog frumos spuneți-mi dacă , conform legii , m-aș putea încadra să ies la pensie in 2026 , ținând cont de faptul că lucrez fără întrerupere din 11.1997 până în prezent (28 ani vechime) și începând cu 01.2012 sunt încadrat ca persoana cu handicap accentuat permanent (14 ani vechime) datorită unui transplant.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: td13 , utilizator 11:30, 31 Octombrie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 360/2023
Articolul 52
(1) Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
2/3 din 35 = 23 ani si 4 luni in conditii de handicap accentuat.
Așadar , trebuie sa am minim 23 și 4 luni vechime in muncă că persoana cu handicap accentuat permanent ( as ajunge astfel la 37 ani vechime totala in munca ) și abia apoi pot ieși la pensie anticipat !?
Practic ar trebui sa mai lucrez încă 9 ani in condițiile de handicap accentuat ?
Deci , daca vreau sa ies mai devreme (in 2026 de exemplu) ar trebui sa merg la comisie pentru a mă încadra în grad de invaliditate ?
Mulțumesc frumos.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca aveti un handicap nu inseamna deloc ca va incadrati si la pensie de invaliditate . Acest fel de pensie se acorda doar in situatia in care suferiti de o boala ( sau mai multe ) care a facut sa va scada , la cel putin jumatate , capacitatea de munca . Daca vreti sa accedeti la acest fel de pensie , va trebui sa aveti un referat de la medicul curant prin care sa propuna pensionarea dvs. urmare a bolii , internare in spitale , etc. Cu aceste acte , va prezentati la Comisia de evaluare a capacitatii de munca , aceasta functionand pe langa casele de pensii . Doar pe baza faptului ca ati trecut printr-un transplant , nu cred ca ati putea fi pensionat de invaliditate , mai ales ca aveti o perioada lunga in care - inteleg - corpul dvs. nu l-a respins .
Vă mulțumesc frumos pentru informațiile detaliate.
Toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta? lami lami Buna ziua . Am 49 de ani si 22 ani si 6 luni de servici , am o boala de inima congenitala . Sunt pensionata medical din 2003 si pensie de handicap gr. II. Am ... (vezi toată discuția)
Noua limita de pensionare a persoanelor cu handicap accentuat (grad. ii) florina2769 florina2769 Am 43 de ani,15 ani lucrati si as dori sa stiu daca ma pot pensiona dupa noua lege data la sfarsitul anului 2012\\inceputul anului 2013.Nu stiu exact daca a ... (vezi toată discuția)