Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pentru neplata pensiei alimentare și pentru hartuire ...

Bună ziua! Pentru neplata pensiei alimentare și pentru hartuire din parte la fostului soț ce este de făcut? Divorț, copil minor, domiciliu mama, pensie neplătita timp de 1 an! Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Av. Lupu Delia , utilizator 17:33, 5 Noiembrie 2025
apelati la un executor judecatoresc sa incerce executarea lui silita.
Prin hartuire, ce intelegeti ?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2025
gi-jane2, moderator
Bună ziua!
în situația dumneavoastră există soluții atât pe latură civilă, cât și pe latură penală.
În primul rând, pe latură civilă, dacă aveți o hotărâre judecătorească prin care fostul soț a fost obligat la plata pensiei de întreținere, puteți să vă adresați organelor de executare pentru punerea în executare a hotărârii, cu posibilitatea de a recupera toată suma datorată, la care se adaugă și indicele de inflație, cât și cheltuielile de judecată. avansate în cauză.
În al doilea rând, pe latură penală, puteți formula o plângere penală, întrucât trecerea unei perioade mai mari de 3 luni în care fostul soț nu și-a îndeplinit obligația de plată a pensiei de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească sau prin act notarial constituie infracțiune de abandon de familie (conform art. 378 C. Penal).
În ceea ce privește infracțiunea de hărțuire, care este prevăzută de art. 208 C. Penal vă veți putea adresa organelor de cercetare penală cu o plângere penală.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2025
Av. Lupu Delia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi si obligatii ale pensiei alimentare pentru minor Adelina.1988 Adelina.1988 As dorii sa stiu ce pot face in cazul in care tatal fetitei mele nu a platit pensia alimentara de mai bine de 10 luni...cum pot recupera banii care ii revin ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta pentru plata pensiei ioanpas ioanpas Buna ziua as dori sa deschid actiune in insatata pe cale civila pt neplata pensiei de intretinere minori ...intrebarea este imi trebuie avocat ? sau cum ar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mamy86 mamy86 Buna ziua,sunt divortata,si de cand am divortat am avut probleme cu neplata pensiei alimentare a fostului sot,Banii cand ii trimite,ii trimite la parintii ... (vezi toată discuția)