Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In cadrul unui proces pentru dezbaterea succesiunii exista un ...

In cadrul unui proces pentru dezbaterea succesiunii,exista un imobil la care s-a adus imbunatatiri ,de unul dintre mostenitori.Dupa evaluare,cum se stabileste sulta,la valoarea imobilului inainte de efectuarea imbunatatirilor,sau la valoarea actuala,cu imbunatatiri?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aida2016 , utilizator 14:27, 28 Noiembrie 2025
Contravaloarea dovedita a imbunatatirilor, in anumite conditii, reprezinta o creanta a celui care le-a suportat. Adica ar avea de primit niste bani.
In privinta determinarii sultei in raport de starea de fapt a imobilului (la data decesului si la data atribuirii), este aceeasi regula ca si in situatia in care la data decesului imobilul era in stare buna, utilizabil, iar la data atribuirii era fara acoperis, fara instalatii, fara ferestre si fara usi. Veti plati sulta in raport de valoarea imobilului si starea lui de la data decesului, ori de la data atribuirii ?
Dacă dezbaterea succesiunii este în curs de desfășurare, sunt trei aspecte:
1. În cazul unui apartament nu sunt modificări ale valorii, grilele notariale neținând cont de eventualele îmbunătățiri.
2. În cazul unei gospodării individuale (casă la curte) grilele țin de situația la zi a clădirii (stare tehnică și finisaje superioare).
3. În ambele cazuri, pot fi depuse la Dosarul succesoral dovezi privind valoarea îmbunătățirilor, valoare care se va împărții între moștenitori.

După eliberarea unui Certificat de moștenitor, valoarea sultei într-un partaj voluntar al unui imobil se stabileste prin acordul părților, acestea ajungând la o înțelegere privind echilibrarea valorii cotei părți care se cedează și ceea ce se primește. La o astfel de negociere/înțelegere, se poate ține cont de cheltuielile de îmbunătățire a imobilului. Oricum la partaj se are în vedere valoarea de piață și de înțelegerea între cele două părți. Considerentele avute în acest sens sunt acelea că, dacă imobilul urmează să fie pus la vânzare, copartajantul care va ceda partea sa ar fi dezavantajat să primească sulta în funcție de grilele notariale, față de momentul vânzării în care ar fi unul dintre vânzători și ar încasa o parte din preț superioară unei sulte.
Multumesc frumos pentru raspunsuri Am inteles..O zi frumoasa tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire marcsani marcsani Buna ziua,am o intrebare Sotul meu a mostenit o casa inpreuna cu sora sa, de la parinti lor.Anul mostenirii este 1998.In casa stam noi cu sotul si un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)
Sulta mostenire leusan leusan daca intr-un proces de iesire din indiviziune 2 dintre mostenitori vor sa-i lase celuilalt dar nu degeaba ci contra unei sulte dar nu stiu cat ar valora ... (vezi toată discuția)