Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Comunicarea de inscrisuri documente probe inainte de pronuntare, dar dupa incheierea dezbaterilor

Buna dimineata si va multumesc, dragi maestri avocati pentru raspunsurile dumneavoastra. Notele scrise si concluziile scrise sunt permise pana la pronuntare. Clar! Care e situatia unor inscrisuri/documente/probe? Se pot depune pana la pronuntare? Noul cod de procedura civila are in vedere sanctiunea neluarii in considerare daca s-a terminat cercetarea procesului. Depinde de vointa judecatorului sa deroge sau nu de la aceasta regula ?
Cel mai recent răspuns: gbar , utilizator 11:39, 29 Noiembrie 2025
Deja discutam despre modul de administrare a dosarului de catre judecator.
Chiar si in cazul notelor scrise/concluziilor scrise, partea care le depune nu trebuie sa insereze in acestea aspecte care nu au fost discutate in dezbateri, fiind aspecte noi care nu au fost supuse analizei si discutiilor in contradictoriu.
O atitudine diligenta din partea dumneavoastra, cu scopul de a va apara pozitia procesuala, este ca dupa pronuntarea solutiei sa verificati complet dosarul si sa comparati sustinerile din notele/concluziile scrise cu aspectele sustinute prin cererea de chemare in judecata/intampinare/note scrise pe exceptii/raspunsul la intampinare/sustinerile orale ale partilor. Eventualele neconcordante trebuie sanctionate in calea de atac.

gbar a scris:

Deci o amânare de pronunțare echivalează cu o perioada in care dezbaterile s-au încheiat.

Notele și concluziile scrise de pot depune, asta cum e cazul in care partea nu are avocat și instanța nu amâna cauza pentru lipsa de apărare.

Înscrisurile probatorii/ documente, există vreo prevedere prin care se pot sau nu se pot depune? De exemplu, întârzierea ar putea fi justificată de
comunicarea întârziată prin poștă de către un terț neimplicat ?

Cabinet Individual de Avocat_ G Stelea a scris:

Orice judecator are obligatia sa respecte Codul de procedura civila si principiile fundamentale ale procesului civil. Vedeti si art. 7.

Va mulțumesc foarte mult.
Ca să vă dați seama că din punctul de vedere al părților, este o situație dâmbovițeană de noaptea minților. Finalmente se reduce la modul de administrare al dosarului de către judecător.

1. In cererea de revizuire, am invocat un înscris doveditor, reținut de partea adversă.
2. Pe parcurs, partea adversă mi-a răspuns că îl deține. Eu am comunicat instanței cele comunicate. Am solicitat instanței să ceară ea înscrisul adversarului. Nu a făcut asta.
3. La termenul din 24 noiembrie, amânare de pronunțare până pe 8 decembrie.

4. Pe 27 noiembrie adversarul îmi comunica mie personal înscrisul reținut, cu note explicative.

A doua zi, depun înscrisul instanței.

5. Adversarul a depus astfel note scrise concluzii despre înscris, eu comunicând instanței și înscrisul și notele scrise ale adversarului care erau lipite de înscris, depus evident în copie.

6. Deci, s-a respectat contradictorialitatea.
Acum totul depinde de judecător.

ESTE DE NOAPTEA MINTII?

~ final discuție ~