Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt căsătorită și mama mea dorește să îmi faca donatie ...

Sunt căsătorită și mama mea dorește să îmi faca donate pentru un imobil.Poate fi executat acest bun pentru datoriile socrilor mei in urma unor credite neachitate,bunurile lor licitate,vândute ,dar sub prețul la care erau evaluate.Ce se întâmplă după moartea lor ?Cu specificația că copii lor nu au nimic de moștenit?Ceea ce primesc in mod expres de la mama mea sub forma de donație ,este considerat bun comun și poate fi executat o cota parte a soțului meu,in cazul decesului părinților lui?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2025
elevan, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorumihalache , utilizator 00:00, 30 Noiembrie 2025
Nu au treaba datoriile socrilor cu bunurile dvs.
Creditele au fost de nevoi personale?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2025
raluk0207, utilizator
Da,au fost de nevoi personale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce primiti donatie, va fi bunul dbs propriu, u comun cu sotul.
Datoriile socrilor sunt ale lor, nici ale dv si nici ale sotilor, nici prin mostenire, sotul dvs nu le va plati cu bunurile lui, cu ale dvs nici atat
Legea prevede că donația către unul dintre soți constituie bunul propriu al acestuia, dacă donatoarea nu specifică expres că donația se face pentru ambii soți. Notarul poate sublinia în act faptul că donația se referă numai la soție.
De precizat că datoriile să fie strict ale soțului (să nu fiți parte în niciun fel: codebitor, garant, fideiusor, etc).
În cazul succesiunii după socrii, dacă rămân doar datorii, moștenitorii au opțiunea de a nu sesiza deschiderea succesiunii, însă aceasta poate fi făcută de creditori ca parte interesată. Pe de altă parte, dacă soțul nu are nicio legătură cu datoriile făcute de părinții lui, în cazul moștenirii datoriilor, creditorii nu pot executa silit decât bunurile din masa succesorală.
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2025
dorumihalache, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire executare silita HeheXD HeheXD Buna ziua,sotul meu a luat un credit pt nevoi personale in urma cu 2 ani pe care nu l a mai achitat si a fost inceputa procedura de executare silita impotriva ... (vezi toată discuția)
Mostenire - credit ContSters216319 ContSters216319 revin cu 2 intrebari, si nu vreu sa ma repet dar nu mai inteleg nimic. 1 - M-am casatorit in 2009. in 2011 am ramas vaduva. sotul meu are un baiat din prima ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.suntem o familie, locuim cu mama sotului de 13 ani, sotul ... morosa morosa Buna ziua.Suntem o familie.locuim cu mama sotului de 13 ani,sotul e singur la parinti,socrul a murit acum 10ani.Casa e dobandita prin mostenire de la parintii ... (vezi toată discuția)