Succesiune. Buna ziua, tata a decedat acum 10 ani. Succesori: mama , eu si fratele meu, am acceptat mostenirea , dar nu s a Incheiat succesiunea din cauza masei successorale . S a suspendat succesiunea. Acum 3 ani a decedat si mama si inca nu am dezbatut succesiunea. Intrebarea mea este urmatoarea : ce presupune contopirea dosarelor? Dupa primul defunct cotele se impart si cu mama ca si mostenitor din intreg patrimoniu ramas dupa tatal defunct si pe urma dupa decesul mamei doar intre noi cei doi frati? Mai concret: la decesul primului defunct exista o casa coproprietatea parintilor 50/50 si terenuri mostenite doar de tatal meu. Si o suma de bani care a ramas la dispozitia mamei. Adica aveau conturi comune la banca., Asta a fost motivul suspendarii succesiunii dupa tata.. Dupa decesul mamei care a ramas in casa si care are si ea niste terenuri mostenite. Mentionez ça terenurile sunt in indiviziune cu fratii lor. Deci cum se fac impartirile? Multumesc
atlas_expert
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Deoarece părțile implicate sunt aceleași (dumneavoastră și fratele), iar masa succesorală a mamei include și ceea ce ea a moștenit (sau trebuia să moștenească oficial) de la tatăl, este ineficient să faceți două proceduri separate la distanță de timp.
Notarul (sau instanța, dacă nu vă înțelegeți) va emite un singur act final (sau o sentință), dar care va cuprinde două etape distincte de calcul. Se stabilește întâi cine și cât a moștenit după TATA, apoi se stabilește masa succesorală a MAMEI (care va include cota ei din averea tatălui), care se împarte între copii.
Etapa I: După decesul Tatălui (acum 10 ani)
La momentul morții tatălui, moștenitorii erau: Mama (soția supraviețuitoare) + Cei 2 copii (tu și fratele).
Cotele legale sunt:
- Mama: 1/4 (un sfert) din masa succesorală a tatălui.
- Copiii: 3/4 (trei sferturi) din masa succesorală a tatălui (adică 3/8 pentru tine, 3/8 pentru frate).
Etapa II: După decesul Mamei (acum 3 ani)
La momentul morții mamei, moștenitorii sunteți doar voi: tu și fratele.
Cotele legale sunt:
Tu: 1/2 (jumătate) din tot ce avea mama.
Fratele: 1/2 (jumătate) din tot ce avea mama.
Aplicarea concretă pe bunurile menționate:
1. Casa (Coproprietate 50/50 părinți). Casa nu era 100% a tatălui, deci în masa lui succesorală intră doar jumătatea lui (50%). Cealaltă jumătate era deja a mamei. După decesul tatălui, mama ia 1/4 din ea, voi luați 3/4. După decesul mamei jumătatea ei inițială + ce a moștenit de la tata se împarte la 2 între frați. Tu și fratele veți avea la final fiecare câte 50% din casa întreagă (jumătate-jumătate). Actele trebuie însă să reflecte acest traseu pentru a fi corect intabulate.
2. Terenurile moștenite doar de tată (Bunuri proprii ale tatălui): Acestea intră 100% în masa succesorală a tatălui. La final tu și fratele dețineți 50/50 din aceste terenuri.
3. Banii din conturi comune: Prezumția legala este că într-un cont comun de soți, banii sunt 50/50. Deci, jumătate din sumă intra la succesiunea tatălui (unde mama lua 1/4 și voi 3/4). Cealaltă jumătate era a mamei. Faptul că mama "i-a avut la dispoziție" nu înseamnă că erau doar ai ei, ci că avea drept de administrare. Dacă mama a cheltuit acei bani după moartea tatălui, legal ea ar fi trebuit să dea socoteală pentru cotele voastre. Dacă banii există încă, se împart 50/50 între frați.
4. Terenurile moștenite doar de mamă (Bunuri proprii ale mamei): Partea moștenită de mamă se împarte direct acum, la a doua succesiune, doar între tine și frate. Faptul că terenurile sunt în indiviziune cu frații părinților (unchii voștri) complică doar administrarea, nu succesiunea. Certificatul vostru de moștenitor va scrie că voi ați moștenit "Cota de X% din terenul Y". Voi deveniți coproprietari alături de unchii voștri. Pentru a avea terenul fizic separat, va fi nevoie ulterior de un proces de ieșire din indiviziune (partaj) cu unchii voștri.
Deoarece au trecut mai mult de 2 ani de la decesul tatălui (10 ani) și de la decesul mamei (3 ani), nu mai beneficiați de scutirea de impozit. Va trebui să plătiți impozitul de 1% din valoarea bunurilor imobile (terenuri, case), pe lângă onorariile notariale. Dacă există neînțelegeri între dumneavoastră și frate, sau dacă situația terenurilor în indiviziune cu unchii este complicată, notarul nu va putea finaliza actele. Notarul lucrează doar dacă există acord unanim. În lipsa acordului, competența revine Instanței de Judecată, care va dispune expertize pentru evaluarea caselor și terenurilor.
dorumihalache
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Luăm în considerare că dosarul succesoral după tata este suspendat. Mergeți la notarul respectiv, unde veți formula o cerere de repunere pe rol a dosarului și de deschidere a procedurii succesorale și după mama. După punerea pe rol și a dosarului mamei, notarul va conexa cele două dosare, între ele fiind o legătură evidentă. Se va dezbate astfel cele două succesiuni una după alta (moșteniri succesive). Pentru ambele succesiuni se va întocmii documente comune, o încheiere finală și un certificat de moștenitor. Ambele documente vor fi constituite din două părți: Succesiunea I și Succesiunea II. Ambele succesiuni sunt de sine stătătoare: fiecare are propria sa masă succesorală, proprii moștenitori (inclusiv mama va apărea ca moștenitoare la succesiunea soțului) și propriile taxe și onorarii. În urma succesiunii II, vor ramâne moștenitori cei doi frați, care vor moștenii în comun (fiecare jumătate) toate bunurile și obligațiile celor doi părinți care au fost incluse în masa succesorală.
Mi se pare ca toate răspunsurile sunt date de chatgpt...
atlas_expert a scris:
Deoarece părțile implicate sunt aceleași (dumneavoastră și fratele), iar masa succesorală a mamei include și ceea ce ea a moștenit (sau trebuia să moștenească oficial) de la tatăl, este ineficient să faceți două proceduri separate la distanță de timp.
Notarul (sau instanța, dacă nu vă înțelegeți) va emite un singur act final (sau o sentință), dar care va cuprinde două etape distincte de calcul. Se stabilește întâi cine și cât a moștenit după TATA, apoi se stabilește masa succesorală a MAMEI (care va include cota ei din averea tatălui), care se împarte între copii.
Etapa I: După decesul Tatălui (acum 10 ani)
La momentul morții tatălui, moștenitorii erau: Mama (soția supraviețuitoare) + Cei 2 copii (tu și fratele).
Cotele legale sunt:
- Mama: 1/4 (un sfert) din masa succesorală a tatălui.
- Copiii: 3/4 (trei sferturi) din masa succesorală a tatălui (adică 3/8 pentru tine, 3/8 pentru frate).
Etapa II: După decesul Mamei (acum 3 ani)
La momentul morții mamei, moștenitorii sunteți doar voi: tu și fratele.
Cotele legale sunt:
Tu: 1/2 (jumătate) din tot ce avea mama.
Fratele: 1/2 (jumătate) din tot ce avea mama.
Aplicarea concretă pe bunurile menționate:
1. Casa (Coproprietate 50/50 părinți). Casa nu era 100% a tatălui, deci în masa lui succesorală intră doar jumătatea lui (50%). Cealaltă jumătate era deja a mamei. După decesul tatălui, mama ia 1/4 din ea, voi luați 3/4. După decesul mamei jumătatea ei inițială + ce a moștenit de la tata se împarte la 2 între frați. Tu și fratele veți avea la final fiecare câte 50% din casa întreagă (jumătate-jumătate). Actele trebuie însă să reflecte acest traseu pentru a fi corect intabulate.
2. Terenurile moștenite doar de tată (Bunuri proprii ale tatălui): Acestea intră 100% în masa succesorală a tatălui. La final tu și fratele dețineți 50/50 din aceste terenuri.
3. Banii din conturi comune: Prezumția legala este că într-un cont comun de soți, banii sunt 50/50. Deci, jumătate din sumă intra la succesiunea tatălui (unde mama lua 1/4 și voi 3/4). Cealaltă jumătate era a mamei. Faptul că mama "i-a avut la dispoziție" nu înseamnă că erau doar ai ei, ci că avea drept de administrare. Dacă mama a cheltuit acei bani după moartea tatălui, legal ea ar fi trebuit să dea socoteală pentru cotele voastre. Dacă banii există încă, se împart 50/50 între frați.
4. Terenurile moștenite doar de mamă (Bunuri proprii ale mamei): Partea moștenită de mamă se împarte direct acum, la a doua succesiune, doar între tine și frate. Faptul că terenurile sunt în indiviziune cu frații părinților (unchii voștri) complică doar administrarea, nu succesiunea. Certificatul vostru de moștenitor va scrie că voi ați moștenit "Cota de X% din terenul Y". Voi deveniți coproprietari alături de unchii voștri. Pentru a avea terenul fizic separat, va fi nevoie ulterior de un proces de ieșire din indiviziune (partaj) cu unchii voștri.
Deoarece au trecut mai mult de 2 ani de la decesul tatălui (10 ani) și de la decesul mamei (3 ani), nu mai beneficiați de scutirea de impozit. Va trebui să plătiți impozitul de 1% din valoarea bunurilor imobile (terenuri, case), pe lângă onorariile notariale. Dacă există neînțelegeri între dumneavoastră și frate, sau dacă situația terenurilor în indiviziune cu unchii este complicată, notarul nu va putea finaliza actele. Notarul lucrează doar dacă există acord unanim. În lipsa acordului, competența revine Instanței de Judecată, care va dispune expertize pentru evaluarea caselor și terenurilor.
Revin cu o precizare la speta prezentata. Tocmai am primit un e-mail de la un notar care mi a confirmat ca mama a lasat testament notarial ça bunurile ei proprii cat si cele care ar fi trebuit sa le mosteneasca in urma tatalui meu sa ramana in totalitate fratelui meu. In ceea ce priveste suma de bani din banca fratele a fost imputernicit pe conturi si i-a scos cu cateva zile inainte de deces.. Mentionez ça mama a decedat intr-o casa de sanatate pe care eu o achitam. Asadar care sunt cotele care imi revin in situatia data. Va multumesc.
Succesiune
Stefan 88
Buna ziua!Am urmatoare problema fratele meu dupa moartea mamei la un an a deschis succesiunea impreuna cu tata ,intrebarea se poate face succesiunea fara sa ... (vezi toată discuția)
Partaj
muresan_maria
in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)