Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Succesiune. Buna ziua, tata a decedat acum 10 ani. Succesori: mama , eu si fratele meu, am acceptat mostenirea , dar nu s a Incheiat succesiunea din cauza masei successorale . S a suspendat succesiunea. Acum 3 ani a decedat si mama si inca nu am dezbatut succesiunea. Intrebarea mea este urmatoarea : ce presupune contopirea dosarelor? Dupa primul defunct cotele se impart si cu mama ca si mostenitor din intreg patrimoniu ramas dupa tatal defunct si pe urma dupa decesul mamei doar intre noi cei doi frati? Mai concret: la decesul primului defunct exista o casa coproprietatea parintilor 50/50 si terenuri mostenite doar de tatal meu. Si o suma de bani care a ramas la dispozitia mamei. Adica aveau conturi comune la banca., Asta a fost motivul suspendarii succesiunii dupa tata.. Dupa decesul mamei care a ramas in casa si care are si ea niste terenuri mostenite. Mentionez ça terenurile sunt in indiviziune cu fratii lor. Deci cum se fac impartirile? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2025
atinas, utilizator
Intrebare d lui av Niculescu: deci sa inteleg ça raspunsurile primite nu sunt conforme cu legislatia? Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acest detaliu schimbă radical calculele finale de împărțire, însă vă pot confirma că nu vă pierdeți calitatea de moștenitor. Legea română (Codul Civil) vă protejează prin instituția rezervei succesorale.

Vă rog să rețineți următoarele:
- Testamentul mamei nu vă poate afecta cota directă din moștenirea tatălui.
- Sunteți moștenitor rezervatar în succesiunea mamei, deci testamentul nu poate priva copiii de o anumită cotă legală minimă.
- Aveți dreptul la rambursarea cheltuielilor de îngrijire a mamei.

Succesiunea Tatălui (Etapa I)
Testamentul mamei nu are nicio influență asupra acestei etape. Masa succesorală a tatălui se împarte în continuare între Mama (1/4), dumneavoastră (3/8) și fratele (3/8).

Succesiunea Mamei (Etapa II)
Această etapă include bunurile proprii ale mamei (inclusiv jumătatea ei de casă, terenurile ei proprii) și cota de 1/4 pe care mama ar fi trebuit să o moștenească de la tată. În această etapă se aplică testamentul, dar el trebuie redus pentru a respecta rezerva dumneavoastră. Când sunt doi copii (descendenți), rezerva succesorală este de 1/2 (jumătate) din întreaga masă succesorală a mamei. Această rezervă (1/2) se împarte egal între dumneavoastră și fratele. Cota dumneavoastră garantată: 1/4 (un sfert) din averea mamei. Testamentul prin care mama lasă totul fratelui se consideră o liberalitate excesivă și va fi supus reducțiunii până la limita cotității disponibile (restul de 1/2).

Faptul că fratele a scos banii cu câteva zile înainte de deces (chiar dacă era împuternicit) nu îi face automat proprietarul acelor sume. Pentru calculul rezervei, se face reuniunea fictivă a tuturor bunurilor mamei, inclusiv acești bani. Se consideră că banii sunt o donație deghizată sau un avans din moștenire (un dar făcut fratelui). Această sumă de bani trebuie adăugată la Masa Succesorală a mamei. Apoi, se calculează rezerva dumneavoastră de 1/4 din această sumă totală (bunuri + bani). Deoarece fratele a retras banii, el va trebui să fie imputat cu valoarea lor la cota lui de moștenire (care este 3/4 din masa mamei, conform testamentului). Dacă suma retrasă depășește cota de 3/4 care i se cuvine, el trebuie să returneze diferența în masă pentru a vă acoperi rezerva de 1/4.

Plata dumneavoastră pentru casa de sănătate a mamei se consideră o datorie a succesiunii (cheltuieli de ultimă boală). Aveți dreptul de a solicita ca aceste sume plătite să vă fie rambursate integral din masa succesorală a mamei înainte ca orice împărțire (inclusiv aplicarea testamentului) să aibă loc.

Mergeți la notarul care v-a trimis emailul și cereți-i să calculeze exact masa succesorală totală și să aplice reducțiunea testamentului mamei pentru a vă respecta rezerva legală de 1/4 din averea mamei. Adunați toate documentele care atestă plățile făcute de dumneavoastră pentru casa de sănătate a mamei. Acestea sunt cruciale pentru a vă fi rambursate. Dacă notarul (din cauza testamentului sau a neînțelegerilor cu fratele) refuză să calculeze rezerva și să vă includă banii retrași în masă, singura cale este să apelați la Instanța de Judecată printr-o Acțiune în Partaj Judiciar și să cereți expres reducțiunea liberalității excesive (testamentul) și raportul sumei de bani retrase.

Sper că această clarificare vă este utilă. Vă recomand să nu acceptați nicio împărțire care nu vă respectă cota de 1/4 din moștenirea mamei și dreptul de a vă recupera datoriile.
Foarte complicat, peste care se adauga ca eu nu stau in tara si mai sunt si platile notariale ptr ça succesiunea nu s a facut la timp. Da, o sa reflectez si o sa intreb notarul sa vad viziunea lui. Mai am o intrebare va rog . Dupa decesul mamei nu am primit timp de trei ani nici o convocare la vreun notar pentru acceptarea succesiunii. Este normal? Cum se procedeaza? Cu mentiunea ca mama nu a decedat in localitatea de resedinta. Multumesc
acest răspuns util
Nu notarul va contactează pt acceptatea succesiunii ci era obligația dvs sa acceptați mostenirea fie printr o declarație notariala( în mod expres) fie în mod tacit..În ceea ce privește calitatea răspunsurilor ,procesele se câștigă cu av nu cu răspunsuri mai mult sau mai puțin corecte date cu AI.In cazul dvs mai mult ca sigur nu.mai aveți ce rezolva amiabil cu fratele atatvtimp cât acesta este în avantaj astfel încât singura varianta ar fi instanta.Pt a încerca să beneficiați de rezerva succesorala.Notarul nu are cum sa calculeze si sa aplice reductiunea atât timp cât partea cealaltă nu e de acord. Se pune problema acceptării moștenirii de către dvs iar fratele probabil va invoca aceast lucru printr o excepție..
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2025
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
acest răspuns util

atinas a scris:

Foarte complicat, peste care se adauga ca eu nu stau in tara si mai sunt si platile notariale ptr ça succesiunea nu s a facut la timp. Da, o sa reflectez si o sa intreb notarul sa vad viziunea lui. Mai am o intrebare va rog . Dupa decesul mamei nu am primit timp de trei ani nici o convocare la vreun notar pentru acceptarea succesiunii. Este normal? Cum se procedeaza? Cu mentiunea ca mama nu a decedat in localitatea de resedinta. Multumesc

Spre deosebire de alte sisteme juridice, în România, procedura succesorală notarială nu se deschide automat de către stat sau de către notar. Procedura începe numai la cererea unui moștenitor (dumneavoastră, fratele, sau un alt succesibil) sau a unui creditor. Dacă nici dumneavoastră, nici fratele nu ați depus o cerere de deschidere a succesiunii la notarul competent, procedura nu a demarat, și implicit, nimeni nu avea de ce să vă convoace.

Este posibil ca fratele dumneavoastră să fi amânat deschiderea procedurii, sau să fi depus o cerere fără a solicita explicit convocarea dumneavoastră sau fără a o trimite la adresa corectă din străinătate. Dacă fratele a depus cererea, notarul ar trebui să îl citeze pe toți moștenitorii cunoscuți. Dacă nu v-a citat, procedura este viciată. Cel mai probabil, fratele nu a deschis formal dosarul.

Legea civilă (Art. 1103) prevede că moștenirea trebuie acceptată (expres sau tacit) în termen de un an de la data decesului. Acceptarea expresă se face printr-o declarație dată la notar. Acceptarea tacită se face prin acte care presupun intenția de a accepta moștenirea (ex: plata datoriilor succesiunii, cum ar fi plata de către dumneavoastră a casei de sănătate, sau închirierea bunurilor). Faptul că ați achitat cheltuielile casei de sănătate a mamei este un argument puternic în favoarea acceptării tacite a moștenirii mamei. Chiar dacă a trecut termenul de un an, nu sunteți considerat străin(ă) de moștenire, dar este bine să dați o declarație expresă cât mai curând.

Precizarea dumneavoastră că mama nu a decedat în localitatea de reședință este irelevantă din punct de vedere legal. Notarul competent este întotdeauna cel de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate (Art. 93 din Legea Notarilor). Moartea într-o altă localitate (spital, casă de sănătate) nu schimbă notarul care se ocupă de dosar.

Vă recomand să luați următoarele măsuri, pe care le puteți realiza și de la distanță:
1. Contactați Notarul Competent: Determinați care era ultimul domiciliu al mamei și contactați un notar din acel oraș. Solicitați o întrevedere (chiar și online) pentru a verifica dacă fratele a deschis un dosar și, dacă nu, depuneți dumneavoastră cererea de deschidere a succesiunii și declarația de acceptare expresă a moștenirii mamei (dacă nu ați făcut-o deja).
2. Solicitați Documente: Cereți notarului să vă confirme modul în care va aplica rezerva succesorală și modul în care vor fi tratate sumele de bani și plata casei de sănătate (datorii ale succesiunii).
3. Pregătiți Alternativa: Dacă notarul nu poate soluționa dosarul din cauza testamentului sau a lipsei de acord (deoarece fratele ar trebui să vă acopere rezerva din sumele retrase), va trebui să vă adresați instanței.

Inițierea și finalizarea procedurii succesorale de la distanță se poate realiza integral prin intermediul unei Procuri Speciale Autentice. Această metodă este uzuală și acceptată de notarii publici din România. Procura este documentul esențial prin care autorizați o persoană de încredere (un avocat, un prieten, sau chiar un alt notar) să acționeze în numele dumneavoastră. Procura trebuie să fie un înscris autentic. Puteți obține acest document la Consulatul/Ambasada României. Aceasta este metoda cea mai sigură și, de obicei, mai rapidă pentru recunoaștere. Documentul va fi redactat și autentificat de un funcționar consular român și va avea aceeași valoare ca un act notarial din România.

Procura trebuie să fie specială, adică să menționeze în mod explicit toate acțiunile pe care mandatarul (persoana împuternicită) le poate face în numele dumneavoastră în fața notarului. Trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:
- Deschiderea Procedurii: "Să depună cererea de deschidere a procedurii succesorale în urma defunctei [Numele Mamei]."
- Acceptarea Moștenirii: "Să dea declarația de acceptare expresă a moștenirii, în numele meu, în termenul legal de un an." (Deși ați acceptat tacit prin plăți, este bine să fie confirmată expres).
- Partajarea Bunurilor: "Să participe la dezbaterea succesiunilor soților [Numele Tatălui] și [Numele Mamei], să negocieze și să semneze actul de partaj succesoral și certificatul de moștenitor, fiind de acord cu cotele legale și cu aplicarea reducerii liberalităților (testamentului) până la limita rezervei succesorale legale."
- Recuperarea Datoriilor: "Să solicite și să primească în numele meu rambursarea cheltuielilor de ultimă boală achitate de subsemnatul (anexați copii după chitanțe)."
- Achitarea Taxelor: "Să achite în numele meu taxele succesorale, onorariile notariale și impozitul pe transferul proprietății."

Mandatarul va avea nevoie de următoarele documente, pe care trebuie să i le trimiteți:
- Procura Specială Autentică (originalul).
- Copie după Cartea de Identitate/Pașaportul dumneavoastră.
- Acte de Stare Civilă: Certificat de naștere și de căsătorie (dacă este cazul), care să dovedească legătura de rudenie.
- Dovezile de Platã: Copii legalizate după chitanțele/extrasele de cont care dovedesc plata casei de sănătate a mamei (acestea susțin cererea de rambursare).

Persoana împuternicită va merge la notarul din localitatea ultimului domiciliu al mamei și va depune cererea de deschidere a succesiunii, alături de procura dumneavoastră.

Deoarece există un testament care vă încalcă rezerva, procedura notarială poate fi rapid blocată dacă fratele nu este de acord cu plata rezervei dumneavoastră (1/4 din averea mamei) și cu imputarea banilor retrași. Pentru a avea șanse maxime de succes, cel mai eficient este să împuterniciți un avocat specializat în succesiuni (poate chiar domnul avocat Niculescu). Acesta va ști exact cum să formuleze cererile la notar și, în cazul unui eșec notarial, va fi deja pregătit să inițieze acțiunea de Partaj Judiciar în Instanță, unde se va soluționa forțat reducțiunea testamentului și recuperarea banilor.

Alte discuții în legătură

Succesiune Stefan 88 Stefan 88 Buna ziua!Am urmatoare problema fratele meu dupa moartea mamei la un an a deschis succesiunea impreuna cu tata ,intrebarea se poate face succesiunea fara sa ... (vezi toată discuția)
Rezerva succsorala raceanu paul raceanu paul Dupa decesul tatalui meu s-a facut succesiunea pt mama mea si cei doi frati. Mama a facut testament pt unul din frati .Dupa decesul mamei la succesiune ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)