Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Succesiune. Buna ziua, tata a decedat acum 10 ani. Succesori: mama , eu si fratele meu, am acceptat mostenirea , dar nu s a Incheiat succesiunea din cauza masei successorale . S a suspendat succesiunea. Acum 3 ani a decedat si mama si inca nu am dezbatut succesiunea. Intrebarea mea este urmatoarea : ce presupune contopirea dosarelor? Dupa primul defunct cotele se impart si cu mama ca si mostenitor din intreg patrimoniu ramas dupa tatal defunct si pe urma dupa decesul mamei doar intre noi cei doi frati? Mai concret: la decesul primului defunct exista o casa coproprietatea parintilor 50/50 si terenuri mostenite doar de tatal meu. Si o suma de bani care a ramas la dispozitia mamei. Adica aveau conturi comune la banca., Asta a fost motivul suspendarii succesiunii dupa tata.. Dupa decesul mamei care a ramas in casa si care are si ea niste terenuri mostenite. Mentionez ça terenurile sunt in indiviziune cu fratii lor. Deci cum se fac impartirile? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2025
atinas, utilizator
Ok, va multumesc!
Trebuie sa recunosc ça nu e foarte simplu, dar expunerea Dvs este un reper vis à vis de pozitiile si argumentele in vederea alegerii unui notar pentru deschiderea succesiunii dupa mama. Sper ça nu este obligatoriu ca ambele dezbateri succesorale sa se desfasoare la notariatul unde este suspendata succsesiunea dupa tata . Sper ca nu va refuza sa dea dosarul altui notar. Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca atacati testamentul, veti mosteni jumatate din cat vi se cuvenea legal, adica un sfert din ce avea mama
Daca puteti dovedi ca mama nu mai avea discernamant, se poate anula testamentul si va revine cat vi se cuvenea initial, 1/2.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2025
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspunsuri!
Foarte pe scurt:
- Notarul care v-a trimis email, de unde știa de adresă ? Răspundeți și întrebați dacă a deschis, la cererea fratelui, procedura succesorală după mama. Este puțin probabil să se fi finalizat procedura și să fi eliberat un certificat de moștenitor fratelui atât timp cât nu ați fost citat și nu sunteți considerat succesibil, iar mama încă nu a moștenit bunurile după tata, având în vedere că procedura tatălui nu a fost finalizată;
- concluzia logică ar fi că încă nu a fost eliberat un Certificat de moștenitor după mama.

Mă puteți contacta în privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Stefan 88 Stefan 88 Buna ziua!Am urmatoare problema fratele meu dupa moartea mamei la un an a deschis succesiunea impreuna cu tata ,intrebarea se poate face succesiunea fara sa ... (vezi toată discuția)
Rezerva succsorala raceanu paul raceanu paul Dupa decesul tatalui meu s-a facut succesiunea pt mama mea si cei doi frati. Mama a facut testament pt unul din frati .Dupa decesul mamei la succesiune ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)