avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa devin proprietar unic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa devin proprietar unic?

Buna ziua,
Va solicit sfatul intr-o problema legata de un teren. Am cumparat impreuna cu parintii mei un teren astfel incat acesta are in prezent 3 proprietari. Parintii mei doresc sa imi cedeze partile lor din proprietate astfel incat eu sa devin unic proprietar. In contractul de v/c prin care am dobandit terenul nu se specifica cota de participare a fiecaruia dintre noi. Mentionez ca am un frate care momentan nu ridica pretetii asupra terenului.
Acestea fiind datele doresc sa stiu:
1) este absolut necesara iesirea din indiviziune?
2) este asolut necesar sa re-trecem prin toate procedurile acelea de cadastru, intabulare etc? Ar putea fi evitate cumva? (in acest moment le avem pe toate dar pentru terenul nedivizat)
3) care este cea mai convenabila modalitate de rezolvare a situatiei (dpdv al banilor, timpului, sigurantei)? Cotract de donatie, v/c sau alta modalitate.
Multumesc pentru ajutor.
Astept cu interes raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 11:49, 15 Noiembrie 2006
Irina, nu vreau sa te contrazic dar fiecare coindivizar are un drept exclusiv asupra cotei-parti ideale de drept ce i s-ar cuveni din indiviziune, el putand instraina aceasta parte fara consimtamantul celorlalti coindivizari.
In urma instrainarii, dobanditorul se subroga in toate drepturile instrainatorului devenind coindivizar in aceleasi conditii ca si dispunatorul.

In cazul de fata, daca parinii vand cota lor ideala copilului care este al treilea proprietar el devine unic proprietar....

nu stiu...poate e doar teorie....
Girls... Vorbiti despre doua lucruri diferite si niccum nu va intalniti la mijloc...

Anca, tu propui vanzarea/cumpararea cotei parti dar problema e ca nu s-a stabilit cota care revine fiecarui coproprietar.

Irina, tu vorbesti despre iesirea din indiviziune, operatiune care este prea complicata si inutila, dat fiind faptul ca nu se doreste divizarea terenului...

Este evident ca inaintea ambelor variante se pune problema unui partaj voluntar intre coproprietari. Odata facut partajul, fiecare dintre cele trei parti va avea o cota parte pe care sa o poata vinde.

Dar stau sa ma intreb... Nu ar fi mai simplu si mai ieftin ca prin partaj (care oricum nu poate fi eludat) terenul sa revina in totalitate fiului in schimbul platii unei sulte catre parinti? In loc sa plateasca notarului onorariu si taxa pentru doua operatiuni (partaj si vanzare) este mult mai ieftin sa se efectueze doar partajul, in forma descrisa mai sus.

In cazul in care se merge pe varianta partajului cu sulta, nu mai trebuie intocmita nicio documentatie cadastrala pentru ca pur si simplu se va inscrie bunul pe numele unei singure parti, cu titlu de partaj. In plus, de aceasta operatiune, conform L 7 / 1996, se va ocupa notarul.
dar in cazul partajului celalalt frate nu poate ridica pretentii?Eu de aceea am mers pe V/C.
Ideea ta bortosc e foarte buna si nu pot decat sa te felicit pt ea. mie una nu mi-a dat prin cap :((.

Anca nu e vorba de a ma contrazice sau nu ca exact pt asta exista forumul asta si nu cred ca daca ne contrazicem unii pe altii trebuie sa ne suparam:) eu una nu.

In ceea ce priveste posibilitatea fratelui de ridica pretentii in cazul partajului, raspunsul e ca nu poate, pt ca nu se partajeaza masa succesorala a parintilor ci o proproetate comuna a unor pf in viata.

cel putin asta e punctul meu de vedere ....
nu stiu, poate sunt prea obosita...eu vad lucrurile asa : daca parintii mei cumpara cu fratele meu un teren si nu fac vanzare cumparare pe partea lor, eu, dupa moartea lor, pot sa atac orice fel de partaj cu sulta sau fara sulta pentru ca mi s-a incalcat rezerva. Poate sunt in eroare dar eu asa vad lucrurile...

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)