avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA

Pana Plesului adevar graieste
Andrei Plesu: " Tutuiala "
Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, al democratiei victorioase, al sociabilitatii "americane". De vreme ce you e si "tu" si "dumneavoastra", e musai sa profitam si sa ne tutuim. Dovedim astfel ca suntem "bransati", actuali, globalizati. Nu avem prejudecati, nu umblam cu discriminari si cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapa. Prieteni. Ne-am nascut ieri.
E perfect normal ca un reporter de televiziune sa mearga cu microfonul pe strada si sa-i tutuiasca pe trecatorii cu care vrea sa stea de vorba, desi îi vede pentru prima oara.
E normal ca profesorul universitar sa-si tutuiasca studentii.
E normal ca un politician furios sa-si ia adversarii "la per tu".
E normal ca pe plaja, la discoteca, la emisiunile de divertisment, toata lumea sa tutuiasca pe toata lumea. În aceste conditii, a folosi brusc apelativul "dumneavoastra" devine injurios. "Dumneavoastra" se spune numai în bascalie, numai cînd vrei sa-ti exprimi antipatia, neîncrederea, dispretul. "Normala" e doar tutuiala. Dar si ea are, de fapt, subterane complexe.
E tutuiala macho, a masculului batos fata de fetite fragede sau demimondene interlope.. (Imi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa Cicciolina, ca si cum ar fi agatat-o dupa colt.) Exista tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedeta îsi etaleaza autoritatea, tutuiala politieneasca, a agentului de circulatie care te trage de urechi, tutuiala prin care seful îsi domina subalternii. Tutuiala rutiera cu care se încondeiaza reciproc soferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor sa se insinueze în lumea buna (dl Emil Constantinescu spunîndu-i "Václav" lui Havel). Tutuiala razboinica ("boule"), ironic-protectoare ("draguta...") sau tovaraseasc? ("mai, draga"). De la obraznicie la nesimtire, de la proasta-crestere la dezinhibare primara, de la aroganta la egalitarism, tutuiala acopera un larg spectru al patologiei sociale.
În mod paradoxal, ea îsi submineaza propria legitimitate: cînd te poti tutui cu oricine, cînd tutuiala devine o deprindere curenta, prestigiul si miracolul tandru sau camaraderesc al lui "tu" se degradeaza.. În mod normal, la "tu" trebuie sa ajungi; printr-o delicata chimie a afectelor, printr-un rabdator spor de încredere si printr-o reciproc consimtita afinitate. "Tu" este un mod de a reformula - în conditii de intimitate -institutia respectului.
Dimpotriva, inflatia tutuielii instituie diferenta, stereotipia, griul. Spatiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se sterg, nuantele sufletesti ale comunicarii devin irelevante. Tutuiala reduce totul la orizontala. În aparenta, ea face dialogul mai direct, în realitate, îl saraceste.
Din cînd în cînd, mi se pare ca o multime din relele cotidiene sînt rezultatul unei proaste administrari a tutuielii, efectul exceselor ei.
Guvernantii îi tutuiesc cu autoritara nonsalanta pe gazetari, gazetarii îi tutuiesc sprintar pe guvernanti, ministrii tutuiesc institutiile, institutiile îi tutuiesc pe cetateni, cetatenii se tutuiesc între ei si toti laolalta ne tutuim cu Europa.
Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul - sînt demodate. Ne scufundam în omogenitatea lui "tu", iar "tu" evolueaza semantic spre "nimeni".
Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete.

Ultima modificare: Marți, 25 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 13:04, 29 Decembrie 2018
"ala" si "aia" inlocuiesc deseori frumoasele pronume personale "dansul" sau "dansa"...
La inceput de an, invit pe toata lumea, sa-si noteze reteta pentru tratatia ce nu trebuie sa lipseasca la o sedinta de tutuiala:

Aveti grija la ce mincati, cand va apucati de prajituri sa nu uitati de reteta pentru un an mai bun:
-Se iau 12 luni şi se curata f. bine de amărăciune, invidie, ură, mândrie, făţărnicie, prejudecăţi, frică, irascibilitate...
-Se împarte fiecare lună în 28-31 de zile, după caz, incat proviziile să ajungă pentru un an.
-Fiecare zi se prepară separat astfel: o parte muncă, o parte linişte, şi o parte umor. Se mai adaugă 2 linguri de optimism, şi o linguriţă toleranţă, eventual un praf de bun simţ!!!
-Pe aluatul astfel obţinut se adaugă dragoste din belşug. Preparatul astfel obţint se aşează pe un platou şi se împodobeşte cu frunzuliţe de curaj şi încredere în sine!
-Se serveşte zilnic, alături de ceaşca de cafea sau ceai, îndulcită cu iubire şi bunătate sufletească. Spor la gatit! :hugall::hugall:
Respectul reciproc tine de o buna crestere. Daca nu o ai atunci vei fi un mujic. Daca ambele parti cad de acord adresarea per tu e normala. Mojicia e din pacate la mare moda in Romania. Cum ar putea fi altfel cand guvernul e dominat de analfabeti si idioti iar partidul cel mai mare e condus doar de specimene de cea mai joasa speta cu o cultura bazata pe mic + carnat + bere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reguli de politete ContSters167247 ContSters167247 [b]Silvana[/b] a scris [quot]Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – ... (vezi toată discuția)
Doamna sau... - formula de adresare tome_ionica tome_ionica Cum i te adresezi unei femei pe care nu o poti considera o \\"doamna\\"?(subculturalitate, lipsa de igiena, educatie etc). Conforma dex: DOÁMNÃ, doamne, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)