avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor inmormantare

buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea statului daca tatal meu nu a lucrat in ultimul an si nu era nici pensionar , mentionez ca avea o vechime de peste 30 de ani in campul muncii .......va multumesc mult de tot si astept raspunsul
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
George, Avocat
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 16:15, 26 Iulie 2010
Daniel Paul a scris:

orice cetatean care a decedat "are dreptul" la un ajutor de inmormantare de la primarie de unde apartine.cu certificatul de deces.


conform carei legi si din ce fonduri se achita?
snow_deea a scris:

hmmmm .......pai eu am fost atat la CAS cat si la Primarie toti au spus ca nu putem beneficia de nimic deoarece la data decesului dansul nu era angajat sau pensionar, la primarie m-am izbit de idiferenta mi-au dat direct replica "da de unde bani".Dupa 34 de ani vechime , ani in care statul a stiut sa mulga cum a putut mai bine luna de luna din bani munciti cu greu te trezesti in situatia in care realizezi ca de fapt statul s-a folosit de bani tai si tu n-ai mai apucat sa beneficiezi de nimic. Probabil la asta se vrea sa se ajunga sa nu mai apuce nimeni pensionarea....

nu stiu daca ai rezolvat pana acum situatia... daca da e bine daca nu poate te pot ajuta:
daca la data decesului defunctul nu era pensionar, angajat sau somer atunci nu beneficiaza de ajutor de deces, dar daca sotul supravietuitor sau unul din copii era pensionar, salariat sau somer la data decesului se poate adresa la :
casa de pensii daca e pensionar,
agentia de somaj daca era somer
la unitatea angajatoare daca era salariat
va face dovada cu acte de stare civila(cert. de deces, certificat de nastere si casatorie si buletin de identitate a celui care solicita ajutorul de deces) si va da si o declaratie pe proprie raspundere ca la data decesului defunctul era in intretinerea lui si ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si unitatea are obligatia conf. lg.19/2000 sa achite ajutor de deces pentru membru de familie, respectiv 918 lei in anul 2010, suma care se va suporta din bugetul de asigurari sociale respectiv din suma datorata de angajator.
daca nu ai solicitat pana acum si esti in una din aceste situatii mai ai timp pana la implinirea a 36 de luni de la data decesului.
condoleante
olgaaneta a scris:

Daniel Paul a scris:

orice cetatean care a decedat "are dreptul" la un ajutor de inmormantare de la primarie de unde apartine.cu certificatul de deces.


conform carei legi si din ce fonduri se achita?

Nu exista nici un temei legal. Deci primaria nu acorda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Stefan Ciprian Stefan Ciprian Buna am si eu o intrebare. Tatal meu a decedat acum 2 saptamani la 49 de ani dar nu a mai lucrat de 3 ani si pe cartea de munca are peste 15 ani, am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare kyky_micky kyky_micky Buna ziua, As vrea sa-mi spuneti ce ajutoare primesc in urma decesului sotului meu (si unde trebuie sa ma adresez - locuiesc in sectorul 6). Sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare silviuro silviuro Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ... (vezi toată discuția)