avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare contract de munca retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare contract de munca retroactiv

Buna ziua.
Intrebarea mea este urmatoarea: cum se procedeaza(daca se poate!) sa fie inregistrat retroactiv un contract de munca(incheiat in septembrie 2009) dar neinregistrat la itm?Se poate, daca da care sunt pasii de urmat pentru inregistrare(asta implica modificarea declaratiilor lunare-102, a balantelor lunare inchise)?
Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: B.E.C. ARION , Consultant fiscal 20:40, 4 Martie 2010
nu cred ca se poate, mai ales ca acum trebuie inregistrat inainte de a incepe omul efectiv munca
Codul muncii
Art. 16. - ″(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Art. 27. - (1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.

Concluzie:
1) Trebuie sa faceti dovada raporturilor de munca incepand cu data mentionata de dvs.
2) Sa aveti argumente de ce nu s-au intocmit declaratii aferente salariatului in cauza ( sanatate, pensii, somaj)
3) De ce nu apare pe statele de plata

Si nu in ultimul rand, ar trebui sa faceti un calcul si sa vedeti daca cuantumul amenzilor pentru ceea ce ati dori sa faceti, merita efortul.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil
esti in mare incurcatura!
nu stiu cum s-a ajuns aici, ai dus statele si declaratiile la ITM si nimeni de acolo nu a vazut ca ai angajati noi?
daca ai facut lucrul asta echivaleaza cu inregistrarea contractului la data respectiva, omul respectiv are achitate toate darile pentru perioada de cind lucreaza si pina in prezent si se poate dovedi cu : declaratiile 100 si 102 calculate in baza statului de plata depus la ITM, stat pe care inspectorul pune o viza si o stampila, declaratiile depuse la somaj... etc si inclusiv comisionul la ITM!
ce trebuie sa faci:- mergi la ITM cu jalba in bat si cu toate dovezile, in cel mai rau caz vei primi o amenda!
laur67
imi retrag raspunsul, se pare ca nu am inteles la prima vedere enuntul intrebarii!, imi cer scuze stimati colegi!
laur67

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa angajare in perioada somajului. niros_e niros_e am fost in somaj din luna martie 2008.de 2 zile sunt angajat la o firma care mi-a facut contract pe durata determinata(2 luni)cu posibilitate de ... (vezi toată discuția)
Obligatii salariale ContSters57265 ContSters57265 In conditiile in care ITM-ul a depistat ( in luna octombrie 2008 ) un salariat care nu a avut contract de munca si nu a fost angajat in luna iunie 2008 si au ... (vezi toată discuția)
Problema contract intarziat laraandy laraandy Buna ziua, Nu stiu sigur daca ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema dar sper. In martie a fost angajata o doamna in firma noastra. I s-a facut ... (vezi toată discuția)