Buna ziua! Numele meu este Mihai. In zilele urmatoare va trebui facuta o succesiune a unui apartament . Bunica mea a decedat in urma cu 5 luni si singurii mostenitori ar fi cei doi copii ai dansei (unchiul meu si mama mea). Din pacate mama mea sufera de o boala psihica (a avut numeroase internari ) si nu-si poate exercita "functia" de mostenitor. Ce se poate face in acest sens? Este posibil ca mama mea sa cedeze printr-un act notarial drepturile de mostenire unuia dintre copiii ei? Mentionez ca nu are un tutore sau curator si nici nu are ordin de interdictie. Ce va trebui facut pentru a se finaliza succesiunea? Va multumesc!
Art. 152
in afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batrinetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
Art. 153
in cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.
Art. 154
Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.
Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
Art. 155
in cazurile in care se instituie curatela, se aplica regulile de la mandat.
Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.
Art. 156
Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Art. 157
Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului, a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.
Curios din fire, intreb: cum poate fi instituita curatela in cazul expus de user? Am in vedere strict prevederile legii.
Apoi, presupunand ca autoritatea tutelara va institui, in cazul de mai sus, un curator, cum se impaca functia curatorului cu o alta afirmatie faqcuta anterior intr-un comentariu, potrivit careia curatorul ar putea renunta la succesiune in numele mostenitorului pe care il reprezinta?
Intreb doar. Daca are cineva un raspuns, i-as fi recunoscator pentru lumina pe care ar putea-o revarsa asupra unui vesnic nedumerit.
Am facut cereri de gen, se fac pentru ca persoana e internata, se deplaseaza greu, nu e mereu lucida, pentru protejarea unui interes urgent cand interdictia ar dura luni de zile etc.
Se face o cerere, se argumenteaza, se propune curatorul in cerere si apoi Autoritatea vine, vede, da decizia de numire.
Sa vezi minune mare cand o instanta de judecata a facut asta intr-un dosar, desi CPC o lasa sa numeasca ea temporar si mult mai rapid un corator... La fel: adresa la primarie, cu numire curator propus etc. IN cazul asta primaria nu a facut nicio investigatie... =D>
Ce relevanta are ce afce curatorul? El raspunde daca nu administreaza averea in interesul celui pe care-l reprezinta. El are anumite indatoriri, declaratii anuale de facut, raporturi de dat...
Mi-a scapat esenta intrebari?
a) daca, din cauza batrinetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
Actul de renuntare la succesiune este un act de dispozitie despre care vreau sa cred ca nu este la indemana curatorului (presupunand ca in conditiile de mai sus ar fi fost numit unul.
Administrarea are 2 acceptiuni, in sens larg administrarea bunurilor, averilor insemnand orice tip de acte. Administrarea nu se refera strict la acte de administrare, ci si la acte de dispozitie/conservare.
In plus, renuntarea la o succesiune poate fi un act de administrare, in functie de valoarea bunurilor, a creantelor, a costurilor inaintate pentru o eventuala acceptare sub beneficiu...
In plus, acceptarea succesiunii este tot un act de dispozitie.
Cat priveste conditiile multumitoare, ele se stabilesc de la caz la caz, in functie de disponibilitatea la deplasare, intelegere etc a celui reprezentat; uneori se poate considera si lipsa de educatie o astfel de cauza...
Cred ca sunt tot pe langa, poate pentru ca ma grabesc s nu am rabdare sa citesc?...
Numele meu este Cristina si am sa incerc pe cat de scurt o sa pot sa va prezint situatia mea. Bunicii mei au doi copii (mama mea si un frate). Acum 8 ani cei doi i-au facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (sper ca am spus corect) unchiului meu pe o casa de la tara. Trebuie sa precizez ca fiicei lor (mama mea) ii oferisera un apartament in care locuiesc eu in prezent dar fara acte. Intre timp bunica mea a murit, la fel si mama mea...Cum sta situatia in prezent? Ce mai pot face eu pentru ca macar apartamentul pe care il are bunicul sa fie al meu?
m-am informat iar un notar spunea ca trebuie sa deschid o taxa de succesiune, dar unchiul meu spune ca el va fi de acord doar dupa ce inceteaza din viata si bunicul meu, tatal lui. Va multumesc!!
Succesiune,curatela
benjy23
Salut.Tatal meu a decedat in urma cu 4 ani, in tot acest timp nu am reusit sa deschid succesiunea din cauza mai multor probleme.Una dintre probleme este ca ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara
cris_deo
buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Curatela
iconaruclaudia
Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)