Daca esti consilier juridic definitiv si promovezi examenul de admitere in Barou, devii avocat definitiv si nu stagiar. Acest lucru este valabil pentru oricare alta profesie juridica (notar, magistrat etc) daca pentru respectiva profesie ai obtinut definitivatul. Informatie obtinuta de la secretariatul Baroului Iasi. Coroborata cu prevederile legale, cred ca am raspuns intrebarii. Termenul de 10 ani se refera la vechimea in profesii juridice a candidatului care doreste inscrierea in Barou fara sustinerea examenului.
Domnule coponex, din ceea ce ai spus tu, coroborat cu dispozitiile legale (nu stim care dispozitii din ce lege, ca nu vrei sa ne spui, asa ca am coroborat cu toate legile in vigoare) reiese ca
AI FOST INFORMAT GRESIT!!!!!!
Legea nu e neclara deloc, macar la partea asta: ea spune ca, in anumite conditii, poti intra in barou fara examen de stagiatura (art. 16 legea 51, alin 2: La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult
timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.); in plus, daca mai indeplinesti ceva conditii, poti deveni si definitiv fara examen (art. 19, alin 2: Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în
condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură si 3: Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior.
Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură. ).