avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... definitiv sau stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

definitiv sau stagiar?

O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou.
Acesta va fi avocat definitiv sau stagiar?
Cel mai recent răspuns: mirelarus , utilizator 14:11, 5 Septembrie 2007
de fapt art.19 alin .2 spune ca va dobandi calitatea de av definitiv cel inscris in profesie in conditille art. 16 al. 2 (deci cu cel putin 10 ani vechime,fara sustinerea ex de primire), care a fost definitivat in functia pe care a exercitat-o inainte de primirea in avocatura.
colegu` cu 5 ani si definitivat in functia de jurist nu este scutit nici de examen si nici nu are calitate de av definitiv dupa primirea in profesie
intr-adevar e vorba de o exprimare ambigua,daca nu chiar eronata a art. 19 alin.2 Raspunsul este in art. 281 din Statut care prevede expres : persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin. 2 ,3 din lege calitatea de av definitiv
intr-adevar e vorba de o exprimare ambigua,daca nu chiar eronata a art. 19 alin.2 Raspunsul este in art. 281 din Statut care prevede expres : persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin. 2 ,3 din lege calitatea de av definitiv
Eu sunt angajata consilier juridic din iunie 2002. In decembrie 2003, cand s-a publicat legea 514 a consilierilor juridici, eu am fost inregistrata ca si consilier juridic definitiv (pentru ca aveam mai mult de un an vechime in profesie la data aparitiei legii). In aceste conditii, pot anul acesta sa ma prezint la examen? Daca da, la care examen: cel de admitere, sau cel de definitivat? Din ce ai scris tu, facand trimitere la adresa Baroului Iasi, inteleg ca, in cazul meu nu ar mai fi necesara gasirea unui avocat indrumator si efectuarea stagiului, ci as putea deveni direct avocat definitiv.

Daca esti consilier juridic definitiv si promovezi examenul de admitere in Barou, devii avocat definitiv si nu stagiar. Acest lucru este valabil pentru oricare alta profesie juridica (notar, magistrat etc) daca pentru respectiva profesie ai obtinut definitivatul. Informatie obtinuta de la secretariatul Baroului Iasi. Coroborata cu prevederile legale, cred ca am raspuns intrebarii. Termenul de 10 ani se refera la vechimea in profesii juridice a candidatului care doreste inscrierea in Barou fara sustinerea examenului.

Domnule coponex, din ceea ce ai spus tu, coroborat cu dispozitiile legale (nu stim care dispozitii din ce lege, ca nu vrei sa ne spui, asa ca am coroborat cu toate legile in vigoare) reiese ca AI FOST INFORMAT GRESIT!!!!!!
Legea nu e neclara deloc, macar la partea asta: ea spune ca, in anumite conditii, poti intra in barou fara examen de stagiatura (art. 16 legea 51, alin 2: La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.); in plus, daca mai indeplinesti ceva conditii, poti deveni si definitiv fara examen (art. 19, alin 2: Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură si 3: Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură. ).
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic definitiv mai face stagiatura ca avocat? ContSters6135 ContSters6135 am si eu o intrebare: daca mi-am dat defintivatul pentru consilier juridic in iulie 2008 mai fac stagiatura ca avocat sau dau doar examenul de intrare in barou ... (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)