avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... "analize medicale la angajare" retroactiv?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

"analize medicale la angajare" retroactiv?

Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata sa-mi intocmeasca contract de munca si sa-mi plateasca salariul cuvenit, poate firma sa- mi conditioneze incheierea contractului de o adeverinta medicala? Se mai ia in considerare retroactiv? Eu nu mai lucrez in aceasta societate. In Hot.Civ. se specifica faptul ca sunt suficiente documentele pe care le-am adus firmei la data respectiva, pentru intocmirea contractului de munca. Cine ar trebui sa plateasca ( in caz ca n-am de ales) aceste analize medicale " la angajare"?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 16:04, 4 Noiembrie 2011
Faceti o sesizare la ITM (Dep.SSM).
Cred ca se face o confuzie intre adeverinta de sanatate data de medicul de familie ( care se elibereaza pentru ANGAJARE ) si cea data de medicul de medicina muncii cu care unitatea are contract.
In primul caz med. de familie , cunoscand antecedentele de sanatate ale pacientului , da APT de munca, nu sunt necesare analize medicale.
In celalalt caz , med. de med. muncii , in baza unei cereri facuta de angajator,- care da informatii despre locul de munca, meserie, conditii de munca- se decide ce analize sunt necesare respectivului lucrator.
In functie de rezultate se elibereaza fisa de aptitudini in care se da decizia de APT sau INAPT pentru meseria/locul de munca al noului angajat.
Acestea sunt platite de angajator!
Stiu ca se practica frecvent ca un lucrator sa plateasca analizele medicale, deoarece multi renunta la post la scurt timp de la angajare.
Pentru a avea o acoperire legala , se poate specifica in ROI, CCM, aceasta situatie, dar cu obligatia de a returna suma , dupa un timp clar specificat.
Inainte de a face sesizare la ITM, verificati acest aspect, si daca nu este trecut in documentele enumerate, la ITM veti gasi rezolvarea cu siguranta!!
@lorella
vizitele medicale finalizate prin fisa de aptitudini atesta faptul ca sunteti apta de munca la data la care a fost emisa. In concluzie nu aveti nevoie de ea pentru un CIM retroactiv intocmit.
@hazardous, ghiocclaudia
conf HG 355/2007 examenul medical la angajare este solicitat de angajator si tot angajatorul il si plateste.
octavia59, aptitudinea in munca e stabilita doar de catre medicul specialist de medicina muncii (HG 355/2007), nu de catre medicul de familie. Intr-adevar angajatorul trebuie sa suporte toate cheltuielile legate de stabilirea aptitudinii in munca, la angajare si periodic.
Un contract de munca e nul fara avizul medical (fisa de aptitudine) al medicului specialist de medicina muncii, dar se poate intra in legalitate daca se prezinta ulterior acest aviz (Codul Muncii). Totusi angajatorul isi poate lua amenda daca data avizului medical nu e inainte de data inceperii activitatii noului angajat.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator
Cred ca nu m-am facut inteleasa , am vrut sa spun ca de la doctorul de familie se elibereaza doar o adeverinta se SANATATE , adica pacientul nu sufera de o afectiune care sa nu-i permita sa lucreze 8 ore /zi. - afectiuni grave cardiace, psihiatrice, cancer, face dialize etc., etc.
Cu aceasta adeverinta si documentele personale se completeaza CIM, si se repartizeaza locul de munca in functie de meserie.
Acum intervine med. muncii care da apt sau inapt.
Nu ma trageti prea tare de urechi, :giggle: eu v-am recomandat ca un bun specialist in med. muncii :ok:
Sunt multi utilizatori specialisti in ssm, psi, med. muncii, pe care ii rog sa raspunda la postarile celor care ne cer sfatul ! :yes:

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)