avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical in somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical in somaj tehnic

Buna ziua,
Doresc sa va intreb unde trebuie depus certificatul medical pt. concediu medical in cazul in care sunt in somaj tehnic?
Deasemenea m-ar intersa sa stiu daca firma la care lucrez poate sa-mi refuze sa raman in concediu de crestere copil si in ce conditii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 15:43, 22 Martie 2010
multumesc frumos pentru raspuns.
Din cate stiu eu
1.Indemnizaţia de şomaj tehnic intră în baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, deci se va raporta la 75% din salariul dumneavoastra de baza.
2.în perioada întreruperii temporare a activităţii angajatorului, salariaţii nu au dreptul la concedii medicale întrucât în această perioadă nu desfăşoară activitate, chiar dacă contractul individual de
muncă este menţinut.
Eu am citit in legea somajului tehnic, OUG 42010, ca "Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1)"

Stiu ca plata concediului prenatal se face 100% de Casa de Sanatate, asa ca indiferent de activitatea intreprinderii nu vad nici un motiv logic sa nu se plateasca.

Inca o intrebare pe care o am: baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil, pentru cele 2 luni concediu medical prenatal este 600 sau venitul net? Sa stiu daca are rost sa "negociez" cu firma cele 2 luni de somaj tehnic sau prenatal.

1Concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca, contract de munca care este deja suspendat in somaj tehnic.
Deci ,e ca si cum sunteti in concediu de crestere si ingrijire copil si va prezentati la angajator cu concediu medical.
Pe perioada somajului tehnic sunteti platit/a cu cel putin 75% din salariul de baza, nu mai putin de 600 lei.
Concret: daca aveti 1 luna somaj tehnic, pentru stabilirea bazei de calcul pentru concediul medical , se va lua in calcul media veniturilor brute inregistrate in ultimele 6 luni anterioare concediului medical (deci va intra in calcul si luna aceea cu 75%)
2.Daca doriti sa beneficiati de concediu prenatal , anuntati angajatorul si ii explicati ca e mai convenabil pt el sa inceteze somajul tehnic si sa va acorde concediu medical, pentru ca acest concediu medical este suportat integral din FNUASS.
3.Indemnizatia de crestere si ingrijire copil se determina ca fiind 85% din media veniturilor nete realizate 12 luni anterioare nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somera insarcinata niko 94 niko 94 Buna ziua, o prietena este somera si este insarcinata, ar trebui sa nasca in 15 Octombrie, iar somaj are pana in 8 August.Somajul este in val de 420 lei.In ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de concediu maternal si de indemnizatia de crestere a copilului daca am fost in somaj tehnic. Mahoree Mahoree Buna ziua! As avea nevoie si eu de o lamurire. Lucrez de 3 ani si jumatate la aceeasi companie iar din data de 23 martie sunt in somaj tehnic ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe perioada determinata pe locul unei titulare de post aflata in ccc - pot beneficia de somaj? AlexaC3 AlexaC3 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: sunt insarcinata si CIM imi expira cu apox. 1 luna inainte de a putea intra in concediu prenatal. CIM este ... (vezi toată discuția)