avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere la plata TVA - PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere la plata TVA - PFA

Buna ziua,

Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA.

Cum trebuie sa procedez? Eu voi factura in luna aprilie o suma in urma careia voi depasi limita. Ca sa ma inregistrez ca platitor de TVA este suficienta depunerea declaratiei 070 pana la data emiterii facturii? Cum trebuie completata? Este suficienta bifarea in sectiunea E paragraf 1.6?
Alte acte sunt necesare?

Mentionez ca am un singur contract de prestare servicii pentru o firma din strainatate (UE) la care lucrez la sediu (in Belgia). Firma este platitoare de TVA. Nu imi este clar conform carui paragraf din Codul Fiscal voi fi scutit de TVA. Stiu in principiu ca intre tarile din Uniunea Europeana daca ambele sunt platitoare de TVA atunci TVA este 0 in Romania. Dar pentru ca prestez serviciile in Belgia se schimba situatia? Eu am gasit doar Art. 133 din Norme alineat 6 din care inteleg ca locul prestarii serviciilor este Belgia deci sunt scutit de TVA in Romania.
(6) Un contract global reprezintă un acord de afaceri care poate acoperi toate serviciile prestate către o persoană impozabilă. Pentru serviciile prestate în baza unui astfel de contract global, care urmează să fie utilizate în mai multe locuri, locul de prestare este considerat în principiu locul în care beneficiarul şi-a stabilit sediul activităţii sale economice. În situaţia în care serviciile care fac obiectul unui astfel de contract sunt destinate a fi utilizate de către un sediu fix şi acest sediu fix suportă costurile respectivelor servicii, locul prestării acestora este locul în care se află respectivul sediu fix.

Este corect ca daca locul prestarii serviciilor nu este Romania atunci operatiunea este scutita de TVA?
Imi puteti spune va rog conform carei norme ma incadrez la scutirea de TVA?

Multumesc anticipat pentru ajutor,
Aurel
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 03:38, 3 Noiembrie 2010
sunt doua lucruri total diferite.
daca va inregistrati ca platitor tva in romania, nu va mai fi nevoie sa va inregistrati in scopuri tva pentru operatiuni intracomunitare.
daca va inregistrati in scopuri tva pentru operatiuni intracomunitare, iar ulterior depasiti plafonul de 35.000 euro, va trebuie sa va inregistrati ca platitor tva normal.
cititi cu atentie art. 153 si 153^1 cod fiscal.

pentru intracomunitare se foloseste formularul 091
pentru cod tva normal se foloseste 070, rd. 1.6 sau 1.7, dupa caz.

Imi cer scuze, ca intotdeauna pentru mine, cu cat incerc sa inteleg Codul Fiscal romanesc cu atat mai putin reusesc sa inteleg. In art 153 inteleg ca sunt doua cazuri diferite: daca sediul activitatii economice e in Romania (cazul meu, nu? dar cred si asta poate fi interpretat diferit...) sau in afara Romaniei. Normele metodologice din 153^1 cam contrazic prevederile Art. zicand ca
"persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;"

Nu mai bine ma inregistrez ca platitor tva normal de la inceput? Stiu ca in decusrul acestui an voi depasi plafonul. Dar il voi depasi prestand servicii intracomunitare, deci sunt obligat inteleg mai intai sa ma inregistrez ca prestator de servicii intracomunitare...
va faceti calculul si stabiliti, in functie si de clientii interni.
repet: daca va inregistrati in scopuri tva, cu cod normal tva in romania, cf art 153, nu mai este nevoie de inregistrare pentru servicii intracomunitare.

"persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153"
Nu am clienti interni. Singurul contract este cel cu strainatatea. Eu as vrea sa trec direct la TVA normal dar nu cred ca e posibil pentru ca contractul pentru care voi depasi plafonul este intracomunitar. Sunt obligat sa trec mai intai la TVA pentru prestare servicii intracomunitare?
codew a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.
Deci avand in vedere ca voi depasi plafonul pe data de 1 mai 2010 cand voi emite noua factura pentru serviciile prestate in luna aprilie, pana pe 10 iunie pot sa depun cererea de inregistrare.

Ma puteti ajuta cu normele din Codul fiscal conform carora m-as incadra la facturarea fara TVA? Dupa cum inteleg acest lucru lasa loc la interpretari...


In Codul Fiscal avem:

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
[...]
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
[...]


Eu de aici inteleg ca dvs. trebuia sa va inregistrati ca platitor de TVA, chiar daca nu ati depasit plafonul, inainte de a presta serviciile catre beneficiarul intracomunitar platitor de TVA in statul respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2010
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Societate neplatitoare tva Kozan Erika Kozan Erika O societate comerciala romana neplatitoare de TVA presteaza servicii IT catre o societate platitoare de TVA intracomunitara.Cum se va intocmi factura din pct. ... (vezi toată discuția)