avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat constatare deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat constatare deces

buna am o mare problema tatal meu a murit cand eram mic(de 2 luni) mama sa recasatorit ideea este ca nu pot afla de ce a murit tatal meu natural cum sa fac?
dati-mi un raspuns bun va rog.
Cel mai recent răspuns: gruianul , utilizator 00:40, 29 Mai 2010
Posibilitatea obtinerii unei copii/duplicat certificat de deces,exista avand in vedere ca astfel de inscrisuri se arhiveaza de autoritatile in drept
Trebuie sa constientizati insa,ca nu este obligatoriu ca mentiunile din respectivul certificat sa va satisfaca interesul .
Exista posibilitatea ca pe certificat sa fie precizat diagnosticul decesului si nu afectiunile intercurente sau cauza concreta care a condus la deces
Eu am gasit acte de stare civila vechi de 100 de ani - bunici, strabunici - asa ca un act din 1987 este usor de gasit. Daca tatal dvs a decedat intr-un spital, puteti gasi fisa lui medicala deoarece spitalele au si ele arhivele lor.
Daca a decedat la domiciliu si certificatul constatator de deces a fost dat de medicul de la dispensarul teritorial, incercati sa regasiti aceasta unitate sanitara.
Credeti ca tatal dvs a avut o problema de sanatate care se poate transmite descendentilor? Sau doriti doar sa aflati mai multe despre tatal dvs?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
Florentina Mihaela, utilizator
Dragă Florentina Mihaela, te înşeli amarnic dacă crezi că e atât de uşor să obţii de la un spital fişa medicală a unei persoane decedate VREODATÃ în acea unitate spitalicească.
Îţi spun în cunoştinţă de cele susţinute, deoarece tatăl meu a decedat acum aproape 20 de ani în Spitalul X şi cei de acolo au refuzat să-mi de vreo informaţie legată de boala şi cauzele decesului tatălui meu. Aceste informaţii care mă priveau direct, ca fiu legitim al tatălui meu, mi-au fost refuzate în baza unei LEGI, mai precis legea nr. 46/2003, privind drepturilor pacientului care la art. 21 precizează ca: "Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia".

Consider că această lege în loc să reglementeze, crează doar nişte abuzuri:
- în primul rând este aplicată retroactiv;
- nu precizează modul în care rudele de gradul I (părinţi, copii) ale decedatului pot avea acces la aceste informaţii;
- nu precizeză când vor fi accesibile aceste informaţii, după 5, 10 sau 100 de ani
- şi dacă decedatul suferea de o boală ereditară sau orice altă boală care ar putea ajuta la clarificarea sau preîntâmpinarea unor aspecte privind sănătatea descendenţilor acestuia?

Legile statului ar trebui să vină în sprijinului interesului general al cetăţenilor nu în îngrădirea drepturilor.

(Oare informaţiile privind tratamentul, prognosticul, diagnosticul ex-pacientului Mihai Eminescu mai sunt confidenţiale având în vedere că a murit în 1889 ?);

Nici măcar Instituţia Avocatului Poporului nu a reuşit să mă ajute în demersul meu şi m-a "sfătuit" să mă adresez instanţei de judecată, când eu nu vroiam decât să aflu de ce boală a suferit tatăl meu şi cauzele decesului, pentru că nu vroiam să intentez nimănui proces după 20 de ani...

Păcat că trăim într-o ţară strâmbă şi tristă...
avocatPetre a scris:

o intrebati pe mama.. nu cred ca acum mai sunt acte de cand a murit tatal dvs.. depinde ce varsta aveti


Dar de ce nu mai sunt acte dl. avocat ?
Oare nu au si ele niste termene de pastrare conform Legii 16/1996 ?
PAS22 a scris:

La Arhivele Nationale si tot gasiti ceva! Dar in primul rand va trebui sa fiti sigur ca, intr-adevar, tatal dv a decedat.


Registrele de stare civila pentru născuţi, căsătoriţi şi decedaţi se predau la Arhivele Naţionale (centrale sau judeţene) dupa 100 de ani de la incheierea lor de catre unitatile creatoare, respectiv Primăriile şi vor fi ţinute arhivate pe termen nedeterminat, adică Permanent (numai dacă nu dă bomba atomică peste ele!).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a avea foaia de observatie a unui pacient decedat roxaP roxaP Mi se pare absurd articolul 21 din legea 46/2003 care spune ca: [i]Art. 21 Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, ... (vezi toată discuția)
Decadere drept martor leonardy44 leonardy44 Buna ziua! poate fi decazut din proba cu martor,un martor care are internare la sectia psihiatrie-diagnostic depresia? (vezi toată discuția)
Dreptul de a avea copii dupa documentele medicale ale unui pacient decedat in spital roxaP roxaP Mi se pare absurd articolul 21 din legea 46/2003 care spune ca: [i]Art. 21 Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, ... (vezi toată discuția)