Pentru a veni în ajutorul contribuabililor obligați să aplice cotele reduse de TVA de 5% și 9% în domeniile livrărilor de mâncare și prestării serviciilor de restaurant și catering, autoritățile au venit joi cu zece exemple relevante. Acestea sunt incluse într-un act normativ al Ministerului Finanțelor, care vine în contextul în care la 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, pentru serviciile de restaurant și catering. Citește articolul
La 1 noiembrie 2018, TVA-ul pentru servicii turistice a scăzut de la 9% la 5%, adică inclusiv pentru serviciile de restaurant și de catering. Totuși, deoarece nu era clar în ce cazuri trebuie aplicată cota de 5%, în ce cazuri trebuie aplicată cota de 9% și în ce cazuri trebuie aplicate ambele, autoritățile au publicat joi în Monitorul Oficial un set comun de instrucțiuni pentru contribuabili. Citește articolul
Prima zi a lunii noiembrie 2018 a adus o scădere a cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru prestarea serviciilor de restaurant, de la 9% la 5%, context în care redacția noastră a făcut un experiment pentru a vedea cât de bine s-au conformat companiile. Luarea acestei măsuri a adus o serie întreagă de nelămuriri din partea firmelor, în privința taxei aplicabile mâncării, în condițiile în care nici până astăzi n-au fost oficializate instrucțiunile autorităților pentru aplicarea corectă a cotelor reduse de TVA. Această incertitudine se reflectă în mod direct în activitatea restaurantelor. Citește articolul
Începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Citește articolul
De azi, în domeniul serviciilor de restaurant și catering a intrat în vigoare o nouă cotă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) - cea de 5%, redusă de la 9%, printr-o ordonanță de urgență. În practică, având în vedere complexitatea serviciilor oferite de operatorii economici, aplicarea noii cote de TVA nu este atât de simplă. Citește articolul
Cota standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) este și în 2018 de 19%, adică același nivel de anul trecut. În continuare însă, legislația fiscală prevede și două cote reduse de TVA pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii. Deoarece azi au apărut câteva modificări privind cotele reduse de TVA, reamintim livrările de bunuri și prestările de servicii pentru care se aplică acestea. Citește articolul
TVA-ul pentru cazare și restaurante a scăzut astăzi la 5%, față de cota de 9% aplicată până ieri, este prevăzut într-o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial. Această măsură are scopul de a stimula turismul și productivitatea și eficiența în acest domeniu, precum și competitivitatea, alături de reducerea evaziunii fiscale. Citește articolul
În condițiile în care, de la 1 noiembrie 2018, cota de TVA de 9% aplicată serviciilor de restaurant va scădea la 5%, în sectorul alimentar va apărea o discriminare la nivel de taxare. Concret, dacă o firmă care produce mâncare și o servește în restaurantul propriu va aplica TVA de 5%, o companie care produce mâncare și o livrează la domiciliu va aplica TVA de 9%. Însă dacă o firmă servește mâncare în restaurant și, în paralel, o livrează la domiciliu, aceasta va aplica ambele cote de TVA. Citește articolul
De la 1 noiembrie 2018, mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusă de taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 5%. Printre acestea menționăm activitatea de restaurant și catering, cazarea în hoteluri și facilități similare, săli de fitness, accesul în parcuri de distracții și parcuri recreative. Citește articolul
Pentru cei mai mulți dintre noi, cumpărarea unui apartament reprezintă cea mai importantă achiziție pe care o facem pe parcursul vieții. Tocmai de aceea trebuie să ne informăm cu privire la acest subiect, în special privind aspectele fiscale legate de costurile unei locuințe. Citește articolul