Din 1 ianuarie 2023, fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru localurile din România. Însă, la fel ca alte măsuri date pe repede-nainte, nici aceasta nu duce lipsă de neclarități în practică. Prin urmare, în acest articol am adunat la un loc principalele aspecte relevante prevăzute de Legea bacșișului, dar și opiniile specialiștilor și ale autorităților legate de aplicarea sa. Citește articolul
Bacșișul încasat în restaurante și baruri poate fi de maximum 15% din consumație, indiferent dacă clientul optează pentru varianta procentuală sau pentru varianta sumei fixe, au explicat, într-o opinie remisă redacției avocatnet.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor (MF). Asta în condițiile în care Legea bacșișului nu stabilește în mod clar o limită maximă. Desigur, clienții pot da un bacșiș mai mare, însă această situație poate genera riscuri la eventualele controale fiscale ulterioare. Citește articolul
Persoanele care obțin venituri din postări pe Facebook, Instagram, TikTok ori alte rețele de socializare au obligaţia să le declare şi să plătească pentru ele impozit pe venit, taxe și contribuţii la stat, potrivit unui ghid publicat joi de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
O mare nelămurire apărută în spațiul public odată cu introducerea impozitării bacșișului este ce se întâmplă dacă bacșișul este mai mare de 15% din consumație? În mod normal, pentru bacșiș se datorează numai impozit, acesta fiind considerat un venit din alte surse. Însă specialiștii spun că partea de bacșiș care depășește 15% din consumație poate fi considerată venit salarial pentru care se datorează atât impozit, cât și contribuții sociale. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului este obligatorie, din ianuarie 2023, numai pentru serviciile prestate efectiv în restaurante și baruri. În cazul livrărilor la domiciliu, aceasta este complet opțională, iar localurile care optează pentru fiscalizare se pot răzgândi ulterior. Citește articolul
În contextul introducerii fiscalizării bacșișului pentru restaurante și baruri, se pune problema dacă și alte tipuri de afaceri în care se acordă bacșiș pot aplica benevol regulile. Răspunsul, pe scurt, este nu. Citește articolul
Din moment ce fiscalizarea bacșișului este obligatorie, mai nou, pentru restaurante și baruri, salariații care încasează direct acești bani, pentru a evita impozitarea, se expun anumitor riscuri deloc neglijabile, sunt de părere specialiștii. Angajații pot avea probleme atât în relația cu autoritățile, cât și în relația cu angajatorul. Citește articolul
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să treacă bacșișurile pe bonul fiscal, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați. În acest context, localurile care ignoră aceste prevederi riscă să atragă atenția inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
Pentru bacșișurile obținute de salariații localurilor se datorează la stat exclusiv impozitul pe venit, indiferent cât de mică sau mare este suma încasată. Deși vorbim de venituri din alte surse, pentru care în mod normal s-ar datora contribuția la sănătate (CASS) dacă se depășește un anumit plafon, această regulă nu se aplică bacșișurilor. Citește articolul
Amenda de la 2.000 la 4.000 de lei din Legea bacșișului este dată pentru nerespectarea întregii reglementări - asta poate să însemne că nu se plătește impozitul de 10%, că nu se evidențiază corect pe bon sau că nu există o notă de plată separată, care să arate într-un anume fel, ori poate să însemne că în barul sau restaurantul respectiv nu se aplică legea deloc și angajații încasează bacșișul ca-ntotdeauna. Citește articolul