avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Nelamurire SPIT- declararea schimbarii domiciliului la ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Nelamurire SPIT- declararea schimbarii domiciliului la serviciul public de impozite si taxe locale

Buna ziua! In noiembrie 2011 mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu, imediat C.I., insa am amanat pana acum schimbarea actelor masinii, in primul rand din nestiinta. Am reusit sa schimb permisul auto, insa la schimbarea certificatului de inmatriculare, m-am lovit de urmatoarea situatie: desi nu am schimbat localitatea de domiciliu, cei de la SPIT m-au informat ca trebuie sa platesc o amenda pentru ca nu am realizat transferul masinii in termen de 30 de zile de la schimbarea domiciliului, motivand ca am fost mutata de la o agentie SPIT la alta, si nu reusesc sa gasesc nicio informatie despre aceasta obligativitate pe site-ul lor. In plus, adresa pe care o am acum in C.I. este a unui imobil pe care il am in proprietate, trebuie sa il declar si pe el la noua agentie SPIT de care apartin? Va multumesc anticipat pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 19:56, 8 Ianuarie 2013
Conform Codului fiscal :
art 264- dobandiri si transferuri de mijloace de transport-, alin (4) :
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită

[ link extern ]

In ce priveste cladirea dobandita, aveati aceeasi obligatie conform art 254, alin 5 :
(5) Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii.

conform art 294- sanctiuni- alin (2)
..
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
...
3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).

Fiind la prima sanctiune, s-ar putea sa va dea un avertisment.


In ceea ce priveste site-ul, daca va referiti la acesta, gasiti aici actele normative :
[ link extern ]

dar si aici la " persoane fizice/ obligatii fiscale :
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns si inteleg partea cu autoturismul. Totusi, in legatura cu imobilul, nu sunt in niciuna din cele trei situatii despre care vorbeste legea ("Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire"), intrucat am achizitionat imobilul la inceputul anului 2011 si l-am declarat in termenul legal de 30 de zile de la incheierea actelor notariale la agentia SPIT de care apartineam la momentul respectiv. Sau trebuia sa il declar, inca o data, atunci cand mi-am schimbat si domiciliul la adresa respectiva?
Nu mai trebuia declarat.
Trebuia declarata doar schimbarea de domiciliu. In functie de acesta delaratie se impoziteaza diferit cladirea de domiciliu fata de celelalte (impozitul pentru acestea din urma se majoreaja in functie de ordinea dobandirii lor -dar nu se majoreaza impozitul datorat pe cladirile dobandite prin succesiune legala)
Codul fiscal, art 252 :
"ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare a doua cladire bogdancristi bogdancristi Buna ziua, Am o intrebare legata de impozitul pe cladiri, in cazul meu fiind o situatie mai ciudata. Adresa de domiciliu o am in Slatina,jud Olt dar nu eu ... (vezi toată discuția)
Taxe,impozite ,detin mai multe imobile ili47 ili47 Am trei imobile cumparate de mine si sotia mea, cumparate in anii 1999,2007 si 2011.Domiciliul stabil in apartamentul cumparat in anul 2011.Cum sa stabileste ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri bveronica bveronica buna ziua am construit o casa la care urmeaza sa se faca receptia si sa se stabileasca impozitul aferent, in urma unui act de vanzare cumparare de ... (vezi toată discuția)