avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara pentru băiatul ...

Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara pentru băiatul meu student dacă acesta are venituri (și-a deschis PFA și are activitate de transport alternativ)? Doresc răspunsul doar din punct de vedere legal. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: PopescuCornelia , utilizator 15:21, 13 Mai 2024
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condiţiile obligaţiei de întreţinere:

Art. 524 - Codul Civil:
Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.

Deci mai explicit, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2024
Dapix, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dapix a scris:
Condiţiile obligaţiei de întreţinere:
Art. 524 - Codul Civil:
Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.
Deci mai explicit, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

Daca decupezi asa articole din Codul civil si le lipesti unde crezi tu s-ar putea sa ajungi sa dovedesti cam orice. Nu e doar articolul acela in Codul civil care priveste intretinerea si nu se interpreteaza fara a-l corela cu articolele pe care le-am aratata deja mai sus (Art. 499 Cod civ. si art. 529-531 Cod civ.)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere pentru copilul major aflat in continuarea studiilor poate fi modificata in cazul in care circumstantele s-au schimbat. Puteti cere in instanta reducerea obligatiei.
Nu cereti incetarea, sa nu pareti de rea credinta, nici sa nu dati peste cap mersul instantei, dati macar de-o paine.

Daca acesta are venituri din care se poate intretine atunci obligatia poate fi redusa sau incetata. Treaba cu doveditul veniturilor ... vine de la sine, nu cunosc exact, probati cu martori, cereti in instanta verificare la anaf. Daca chiar are venituri semnificative, nu se opune, n-are rost sa fie luat la puricat. Daca-i PFA si de abia s-a pus pe roate, chiar daca ruleaza niste bani, nu sunt neaparat venituri din care sa-si asigure cele necesare traiului.

Continuarea pe perioada studiilor, e bine si nu e bine ... in fine, nu mai zic nimic.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Va deranjeaza daca postez adrese web catre decizii instante? Sa vedeti ca nu-i chiar asa cum ziceti. Sa nu fie cu suparare...

Interventie moderator: Va rog fara atacuri la persoana. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat
Slabe șanse de câștig în instanță, deoarece veniturile din transport alternativ nu sunt considerate venituri constante. Ia încercați la o bancă un împrumut dovedind că aveti venituri care provin din transport alternativ, chirii și alte venituri care nu sunt considerate constante...

Alte discuții în legătură

Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti nedivortati irina42 irina42 Am tatal mutat de acasa de aproximativ 3 ani, timp in care nu a platit nimic pentru intretinerea mea sau a casei. Parintii sunt nedivortati, eu sunt studenta, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara student ruksandra ruksandra Buna. parintii mei s-au despartit cand aveam eu 4ani, de atunci eu am primit pensie alimentara de la tatal meu pana la varsta de 18 ani. Deoarece nu am dorit ... (vezi toată discuția)
O familie în care cei doi părinți sunt divorțați are 2 copii, ... David2509 David2509 O familie în care cei doi părinți sunt divorțați are 2 copii, o fiică şi un fiu. Copiii rămân sub îngrijirea mamei, tatăl fiind obligat la plata ... (vezi toată discuția)