avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul vrea să introducă clauză de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea să introducă clauză de neconcurență pentru doi ani, cu jumătate din salariul brut. E abuzivă clauza, sau nu?

Buna ziua,
Angajatorul meu vrea sa introduca clauza ne neconcurenta in contract astfel: angajatii sunt profesori iar in clauza se stipuleaza ca daca pleaca, trebuie sa nu predea timp de 2 ani pe teritoriul orasului si in localitatile invecinate nici catre persoane fizice, nici juridice. In acesti 2 ani ar primi jumatate din salariul brut din ultimele 6 luni. Ori acest salariat nu stie sa faca altceva si ar avea dreptul la munca ingradit. Este abuziva clauza sau nu?
Propunerea mea a fost sa ofere un salariu intreg ca sa poata trai in acesti 2 ani dar nu a fost de acord.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 23:07, 26 August 2019
Nu este abuzivă o astfel de clauza.

Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.

Însă la sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns.
textul suna asa: ”În perioada în care salariatul are obligaţia de neconcurenţă, acesta nu are voie să efectueze activităţi de predare cursuri de ......, în nicio modalitate, pentru persoane fizice sau juridice din municipiul..... şi din localităţile vecine municipiului ....., arie geografică de unde provin, preponderent, clienţii societăţii comerciale”.
Angajatul doar asta stie sa faca. Nu stiu cum ar putea preda alt obiect daca este specializat pe unul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
dupa parerea mea clauza are o formulare vadit excesiva si nu as semna un contract in care este inclusa o astfel de clauza (chiar daca, ar exista premisele obtinerii in viitor a unei restrangeri a sferei de aplicabilitate a clauzei).
Desi in aparenta textul pare sa bifeze conditiile din CM, prin formularea mult prea vaga si generala nu stabileste "in concret" elementele prevazute la art. 21 alin. (2) din CM, iar compensatia propusa este mult disproportionata angajamentului asumat de angajat.
Practic nu poate sa isi desfasoare profesia nici direct (nici prin forma meditatiilor private (nu stiu daca se preteaza...), nici prin intermediul mijloacelor electronice, pentru o perioada de 2 ani, interdictia aplicandu-se oricui se afla in zona geografica f extinsa la care face referire clauza.
Eu as incerca:
(a) cresterea nivelului compensatiei la nivelul salariului (in fond se interzice dreptul la munca timp de 2 ani in tot judetul + localitatile vecine municipiului, ceea ce ar necesita o relocare a persoanei in cauza pentru ca aceasta sa isi poata desfasura activitatea, dar inteleg ca o astfel de optiune nu e pe placul co-contractantului (un alt semnal de alarma pentru potentialul angajat!);
(b) as negocia limitarea aplicarii clauzei prin reducerea perioadei si/sau a ariei si/sau limitarea aplicarii numai cu privire la anumite categrorii de personae, eventual o categorie exacta de client ai co-contractantului (sau o combinatie a acestora) care sa fie proportionala cu contraprestatia primita;
(c) nu as semna contractul in forma propusa! In fond, trebuie cantarite cu atentie avantajele si dezavantajele, iar balanta inclina vertiginos spre acestea din urma.

Sper sa ajute sugestiile. Multa bafta!
Ce activitate are actualul angajator ?
Buna ziua. Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Chiar imi sunt de ajutor!
In cel mai bun caz voi propune ca valoarea compensatiei sa fie cel putin egală cu valoarea unui salariu (eventual la care se va adauga inflatia ) si enumerarea a 5 scoli private concrete la care nu are voie sa lucreze angajatul in urmatorii 2 ani.

Alte discuții în legătură

Act aditional contract de munca stabilo stabilo Am semnat la munca un act aditional prin care angajatului ii revine obligatia ca pe parcursul executari contractului sau dupa incetarea acestuia pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)