avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Taxa de reziliere pentru rezilierea unui contract ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Taxa de reziliere pentru rezilierea unui contract telefonic, cu acordul ANPC

In septembrie 2022, am intrat pe site-ul unui operator de telefonie si am dat click pe o ofertă “exclusiv online”, pentru un abonament telefonic. Eram deja abonat la ei de ani buni de zile, fara obligatii contractuale, si am decis să activez un abonament cu preț mai mic. Dupa ce am dat click, am primit pe mail o serie de pdf-uri, printre care contractul si Termeni si Conditii. Mentionez ca nu am primit, cu aceasta oferta, si telefon.

In februarie anul curent, deoarece abonamentul a devenit prea costisitor (inflatie, probleme salariale), am decis sa renunt la el si sa ma portez intr-o alta retea. Am fost imediat somat sa platesc o taxa de reziliere, de care atunci auzeam prima data, pentru faptul ca am ales sa reziliez abonamentul inainte de incheierea contractului. Comerciantul a refuzat orice rezolvare amiabila, desi am invocat Legea 193/2000, articolul 4, repetatandu-le ca nu am negociat niciodata clauza respectiva, si, de altfel, nici macar nu am vazut-o in momentul in care am dat click pe oferta online.

Am trimis o sesizare la ANPC, in care am relatat cazul si am invocat din nou legea 193/2000, sustinand ca respectiva clauza este nula, fiind o clauza standard preformulata, asupra careia nu am fost informat si care nu a fost negociata cu mine. Si am asteptat un raspuns. In tot acest timp, comerciantul m-a hartuit cu apeluri telefonice ultimative si m-a dat pe mana unei firme de creante. Dupa 59 de zile in care nu am primit absolut nicio notificare de la ANPC, am primit in sfarsit un raspuns, plin de greseli de tehnoredactare, din care am aflat ca petitia mea este nefondata. Restul raspunsului ANPC a fost doar un copy-paste cu opinia comerciantului si o recomandare finala sa i-l dau in judecata, daca nu sunt de acord. Nicio referire la legea 193/2000. Tot raspunsul sugereaza ca respectiva clauza si respectivul contract sunt deasupra legii. Ai dat click pe oferta noastra, putem sa te executam.

Va intreb, are dreptate comerciantul si ANPC in aceasta situatie? Nu se aplica legea 193/2000 asupra acestui contract, sau vorbim de un abuz din partea comerciantului si o neglijenta din partea ANPC? Exista un motiv solid pentru a da comerciantul in judecata?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract euprotopopescu69 euprotopopescu69 Lege nr. 193/2000 reglementeaza clauzele abuzive in contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Actul normativ, modificat prin legea Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Taxa de reziliere abonament Georgiana Uica Georgiana Uica Buna ziua, In luna noiembrie 2018 am facut un abonament de 5E fara telefon. Nu am achizitionat nicio oferta ci doar am transformat o cartela Pre Pay ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie mierloiuionela mierloiuionela sunt interesat sa reziliez un contract la telefonia mobil, as vrea sa stiu daca se poate face fara costuri, cei de la respectiva companie mi-au spus ca taxa la ... (vezi toată discuția)