Din ansamblul cauzelor deduse judecatii in anul 2007, in materie penala exista un numar de aproximativ 300 de mii de dosare, in timp ce in materie civila exista aproximativ 1,6 milioane de dosare.
Volumul de activitate in materie penala a scazut cu 27% fata de anul anterior. In raportul emis de Consiliul Superior al Magistraturii, aceasta scadere este considerata a fi un efect al modificarilor legislative prin care au fost eliminate cauzele in care punerea in miscare a actiunii penale se facea la plangerea prealabila a persoanei vatamate, adresate direct instantei.
Numarul cauzelor solutionate de judecatorii a scazut la 870 de mii, de la aproximativ un milion de cauze specializate. Acelasi lucru s-a aplicat si in ce priveste tribunalele, unde s-a ajuns la un numar de 450 de mii de cauze solutionate, de la aproximativ 475 de mii cate au fost solutionate anul trecut.
Per total, in anul 2007, au existat aproximativ 1,45 milioane de cauze solutionate, cu aproximativ 250 de mii de cauze mai putin decat in anul precedent.
In anul 2007, a crescut numarul dosarelor repartizate unui judecator. Astfel, s-a ajuns la o medie de 670 de cauze , cu 4 cauze mai multe decat in anul 2006. De asemenea, 22 de tribunale civile din cele 41, reprezentand 53,6% din totalul instantelor, au avut o incarcatura peste medie.
Pe de alta parte, la nivelul celor 15 Curti de Apel civile s-a constat o diminuare a cauzelor cu aproximativ 9.3%, ajungandu-se de la o medie de 605 cauze, la 549 cauze. Totodata, a avut loc si o scadere destul de importanta a volumului de activitate, ajungandu-se la aproximativ 150 de mii de cauze, cu aproximativ 6 % mai putin decat in anul 2006 si cu 42% mai putin decat in anul 2005.
Un numar mai mare de lucrari a fost inregistrat si la majoritatea parchetelor, dar numarul de dosare penale a fost cu mult mai mic. In schimb, volumul de munca de la parchetele de pe langa curtile de apel a crescut cu aproximativ 33%
In anul 2007, numarul apelurilor si recursurilor declarate de procuror a fost de aproximativ 10 mii, dintre care, peste 9 mii in cauze penale.
In vederea exercitarii cailor de atac, au fost verificate un numar de 605 hotarari si au fost declarate de catre un procuror un numar de 8 recursuri impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind solutionate 9 dintre acestea, din care 4 recursuri au fost admise, iar 3 au fost respinse.
Au fost declarate de asemenea 74 de recursuri in interesul legii, din care 8 au fost declarate de catre Ministerul Justitiei, iar 66 declarate din oficiu sau primite de la parchetele de pe langa judecatorii, tribunale sau curti de apel. Procentul de admisibilitate a recursului în interesul legii in cauze penale a fost de 90,47% .
______
Nota Avocatnet.ro:
-Raportul privind starea justitiei pe anul 2007 poate fi consultat integral aici.
Comentarii articol (0)