Inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii nu mai este conditionata de consimtamantul contravenientului, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr. 1354/2008, din 10 decembrie 2008.
Prin Decizia nr. 1354/2008, din 12 decembrie 2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 29 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "
cu acordul acestuia" din art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si sintagmele "
numai daca exista consimtamantul contravenientului", "
cu consimtamantul contravenientului" si "
dupa luarea consimtamantului contravenientului" din art. 1 alin. (3), art. 8 alin. (5) lit. b) si, respectiv, art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2003, sunt
neconstitutionale.
Exceptia a fost ridicata de instanta de judecata in Dosarul nr. 10.407/281/2008 si in Dosarul nr. 10.424/281/2008 ale Judecatoriei Ploiesti - Sectia civila.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, instanta de judecata a sustinut ca dispozitiile legale atacate contravin prevederilor art. 1 alin. (3) si (5) si art. 16 din Constitutia Romaniei, deoarece "inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este conditionata de consimtamantul contravenientului, ceea ce are ca efect exonerarea acestuia de orice sanctiune, in ipoteza in care nu are venituri care sa poata fi urmarite".
Curtea Constitutionala a constatat ca obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 9 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, asa cum a fost modificata prin articol unic punctul 1 din Legea nr. 352/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 640 din 25 iulie 2006, precum si dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2003 pentru desfiintarea inchisorii contraventionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 747 din 26 octombrie 2003, dispozitii care au urmatorul cuprins:
Art. 9 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001: "In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia."
Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat ca prin dispozitiile art. 9 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aplicarea sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii este conditionata de acordul contravenientului.
Potrivit Curtii, "acest fapt este de natura a lipsi de eficienta sanctiunea aplicata pentru comiterea unei fapte antisociale, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, in conformitate cu care "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".
In consecinta, Curtea Constitutionala a constatat ca sintagma "cu acordul acestuia", folosita in cuprinsul textului analizat, este neconstitutionala.
Curtea a constatat, de asemenea, ca dispozitii similare ce impun acordul contravenientului pentru prestarea unei munci in folosul comunitatii se regasesc si in art. 1 alin. (3), art. 8 alin. (5) lit. b) si art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2003 pentru desfiintarea inchisorii contraventionale. Aceste texte au urmatorul cuprins:
Art. 1 alin. (3): "Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii poate fi aplicata numai daca exista consimtamantul contravenientului."
Art. 8 alin. (5) lit. b): "(5) Instanta apreciaza asupra legalitatii si temeiniciei procesului-verbal si pronunta una dintre urmatoarele solutii:
[...]
b) aplica sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, cu consimtamantul contravenientului, daca apreciaza ca aplicarea amenzii contraventionale nu este indestulatoare ori contravenientul nu dispune de mijloace materiale si financiare pentru plata acesteia;"
Art. 13: "In toate situatiile, dupa luarea consimtamantului contravenientului instanta, prin hotarare, stabileste natura activitatilor ce vor fi prestate de acesta in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, tinand seama de aptitudinile sale fizice si psihice, precum si de nivelul pregatirii profesionale."
Si in acest caz, Curtea a constatat ca sintagmele "numai daca exista consimtamantul contravenientului", "cu consimtamantul contravenientului" si, respectiv, "dupa luarea consimtamantului contravenientului" folosite in aceste texte legale sunt neconstitutionale.
Comentarii articol (9)