Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca abrogarea unor prevederi din Codul de procedura penala, "prin eliminarea posibilitatii criticarii pe calea recursului a unei hotarari judecatoresti pe motiv ca este contrara legii sau ca s-a facut o gresita aplicare a legii, inchide partii interesate calea valorificarii efective a dreptului incalcat".
Prin Decizia nr. 783, din 12 mai 2009, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.185 din Legea nr.356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate are urmatorul cuprins: “Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: […] 185. La articolul 385^9, punctul 17^1 al alineatului 1 se abroga.”
Punctul 17^1 al art.385^9 alin.1 din Codul de procedura penala, abrogat prin dispozitiile art.I pct.185 din Legea nr.356/2006, a prevazut unul din cazurile in care hotararile recurate sunt supuse casarii, si anume: "cand hotararea este contrara legii sau cand prin hotarare s-a facut o gresita aplicare a legii".
In decizia sa, CCR a subliniat ca, <<gandit de legiuitor ca si caz de casare cu caracter general privind incalcarea legii materiale, acesta a fost introdus in Codul de procedura penala prin Legea nr.141/1996 pentru modificarea si completarea acestui Cod, (...) in conditiile existentei si in procesul civil a unui atare motiv de casare, consacrat de prevederile art.304 pct.9 din Codul de procedura civila: “cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii”, realizandu-se, astfel, o abordare unitara a acestei problematici in dreptul procesual roman.>>
CCR a mai constatat ca abrogarea punctului 17^1 al art.385^9 alin.1 din Codul de procedura penala, "prin eliminarea posibilitatii criticarii pe calea recursului a unei hotarari judecatoresti pe motiv ca este contrara legii sau ca s-a facut o gresita aplicare a legii, inchide partii interesate calea valorificarii efective a dreptului incalcat."
"Intr-adevar, ori de cate ori legea penala sau civila a fost incalcata, trebuie sa se asigure partii interesate posibilitatea de a cere si obtine restabilirea legalitatii prin casarea hotararii nelegale. Or, prin abrogarea punctului 17^1 al art.385^9 alin.1 din Codul de procedura penala, se asigura existenta remediului numai pentru unele din cazurile de incalcare a legii materiale penale, formulate la punctele 12 – 17, 19 si 20 ale aceluiasi articol, iar, pe de alta parte, se creeaza un vid de reglementare in ceea ce priveste desfiintarea hotararii nelegale in situatia incalcarii legii civile", se mai arata in Decizia CCR.
"Asadar, recursul reclamantului in procesul civil de daune produse printr-o infractiune se poate intemeia pe aplicarea gresita a legii civile, in timp ce pentru recursul partii civile sau al partii responsabile civilmente din procesul penal nu exista temei de casare in cazul gresitei aplicari a legii civile in solutionarea actiunii civile de catre instanta penala. Prin urmare, partea civila si partea responsabila civilmente sunt lipsite de posibilitatea apararii intereselor lor legitime specifice in cadrul procesului penal, spre deosebire de partile procesului civil", mai subliniaza Curtea Constitutionala.
_______
Decizia CCR v-o prezentam integral, ca fisier atasat.
Comentarii articol (3)