Renegocierea anuala a salariilor si indemnizatiilor persoanelor cu functii de decizie din CNAS si desfiintarea caselor paralele de asigurari de sanatate se numara printre propunerile Colegiului Farmacistilor din Romania, pentru reformarea sistemului de sanatate.
Colegiul Farmacistilor din Romania a formulat o platforma de 10 propuneri pentru reformarea sistemului de asigurari de sanatate din Romania, avand la baza ideea asumarii raspunderii sociale.
„Platforma de propuneri vizeaza reformarea sistemului de sanatate care este un sistem neperformant, neeficient si injust, fara a viza persoanele care reprezinta si gestioneaza acest sistem in acest moment”, se mentioneaza in comunicatul de presa.
Cele 10 puncte propuse pentru reformarea sistemului medical vizeaza in primul rand recuperarea si eliminarea datoriilor din sistem, pana in 2011, conform Memorandumului cu FMI, prin recuperarea tuturor sumelor pe care farmaciile le au de recuperat de la CNAS si scurtarea termenelor de plata actuale, care permit acumularea datoriilor.
De asemenea, Colegiul Farmacistilor propune introducerea in normele contractuale a prevederilor directivelor europene privind intarirea disciplinei contractuale, a autoritatilor publice.
In opinia farmacistilor, aceasta masura ar permite introducerea de penalitati si dobanzi in contactele cu CJAS pentru evitarea acumularii de datorii, precum si a obligativitatii reglementarii de termene de plata de maxim 30 zile.
O alta masura propusa de Colegiul Farmacistilor se refera la trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sub responsabilitatea si raspunderea juridica a Primului Ministru, asa cum sunt si alte institutii publice (ex. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), se mai arata in comunicat.
„In acest fel vor putea fi implementate reforme reale, in ciuda capacitatii de autoconservare a sistemului sanitar” adauga Colegiul Farmacistilor.
A patra propunere vizeaza transferul de autoritate de la Presedintele CNAS catre Consiliul de Administratie, care este format din reprezentanti ai autoritatilor publice, dar si ai beneficiarilor sistemului de asigurari (patronate, sindicate, pensionari, liberi profesionisti).
De asemenea, Colegiul farmacistilor propune ca, in cadrul CNAS, presedintele sa fie numit de presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.
Astfel se doreste implicarea directa a partenerilor sociali afectati de procesul decizional al CNAS, precum si responsabilizarea conducerii institutiei.
Masurile pe care Colegiul Farmacistilor le propune au in vedere si o reforma administrativa a caselor de asigurari, la nivel teritorial.
„Desfiintarea caselor paralele de asigurari de sanatate care “paraziteaza” sistemul si introduc artificial mai multe categorii de asigurati, precum si sustinerea dezvoltarii sistemului de asigurari private de sanatate ar elimina discriminarile dintre categoriile de asigurati si ar garanta unitate in gestionarea fondurilor publice”, adauga reprezentantii farmacistilor din Romania.
Acesta propune si reorganizarea caselor judetene de asigurari prin infiintarea unor “birouri” ale Casei Nationale, fara personalitate juridica, cu atributii doar de asigurare a contractarii si de inregistrare a sesizarilor bolnavilor.
Acest lucru, ar duce, spun farmacistii, la eficientizarea costurilor administrative si s-ar evita situatiile de aplicare neunitara a legislatiei in vigoare.
O alta masura, ce vizeaza responsabilizarea factorilor decidenti din sistemul medical, are in vedere renegocierea anuala a salariilor si indemnizatiilor persoanelor cu functii de decizie din CNAS, in functie de eficienta cheltuirii banului public si a gradului de indatorare.
Pe lista de propuneri a farmacistilor a fost inclusa si masura privind avizarea actelor normative ale CNAS de catre Consiliul Economic si Social si Consiliul Concurentei.
„Aceste organisme ar trebui sa fie obligate sa consulte reprezentantii furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice si ai beneficiarilor sistemului de asigurari, astfel incat sa nu mai fie aprobate prevederi neconcurentiale”.
De asemenea, Colegiul Farmacistilor vrea modificarea legii privind Avocatul poporului, in sensul acordarii unor atributii explicite si neechivoce in materia apararii si protectiei dreptului la sanatate a populatiei.
Propunerea are in vedere cresterea importantei acordate problemelor pacientilor si intarirea reprezentantivitatii acestora in luarea deciziilor.
Comentarii articol (0)